ΚΟΣΜΟΣ

«Μπαράζ» επαφών Ερντογάν με ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ

«Μπαράζ» επαφών Ερντογάν με ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Twitter / Recep Tayyip Erdoğan

«Μπαράζ» επαφών πραγματοποιεί από το πρωί της Τρίτης (12/7) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Λιθουανικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο (LITEXPO), τον τόπο διεξαγωγής της διήμερης συνάντησης του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα, σύμφωνα με το Anadolu.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ερντογάν έγραψε πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας: «Επιβεβαιώσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη συμμαχία. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας».

Προηγουμένως, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα (10/7), ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατόπιν της τελικής έγκρισης που έδωσε ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί πως, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Τετάρτη (12/7), ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ