ΚΟΣΜΟΣ

Αποχωρεί από την πολιτική η Ολλανδή ΥΠΟΙΚ μετά τις απειλές που δέχθηκε η οικογένειά της

Αποχωρεί από την πολιτική η Ολλανδή ΥΠΟΙΚ μετά τις απειλές που δέχθηκε η οικογένειά της
H Ολλανδή απερχόμενη υπουργός Οικονομικών (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Virginia Mayo, file

Την ασφάλεια και την ηρεμία της οικογένειά της από την πολιτική επέλεξε η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Ζίγκριντ Κάαγκ.

Η υπουργός αποκάλυψε ότι η οικογένειά της υπήρξε θύμα μίσους, εκφοβισμού και απειλών με συνέπεια να αποφασίσει να μην είναι υποψήφια στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την πτώση της κυβέρνησης Μαρκ Ρούτε.

Το κεντρώο κόμμα της, το D66, ένα από τα κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, αντιτάχθηκε έντονα στο σχέδιο του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να καταστήσει πιο αυστηρούς τους περιορισμούς για την οικογενειακή επανένωση των αιτούντων άσυλο, που προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

«Η προηγούμενη περίοδος (...) συνοδεύθηκε από μίσος, εκφοβισμό και απειλές», δήλωσε η Κάαγκ για να προσθέσει: «Αυτό αποτέλεσε ένα μεγάλο φορτίο για την οικογένειά μου. Ήταν κάποιες φορές δύσκολο για μένα, αλλά ανεκτό».

«Για την οικογένειά μου είναι διαφορετικό (...) αποφάσισα να μην είμαι υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του κόμματος», κατέληξε.

Η Κάαγκ τυγχάνει υψηλής προστασίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πέρυσι, ένας αντιεμβολιαστής εμφανίστηκε με απειλητικές διαθέσεις κρατώντας έναν αναμμένο δαυλό μπροστά από την κατοικία της.

Οι κόρες της 61χρονης η οποία επί σειρά ετών ήταν διπλωμάτης είχαν καλέσει τον Μάιο τη μητέρα τους να αποχωρήσει από την πολιτική, φοβούμενες για την ασφάλειά της.

Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας και Ανάπτυξης (2017-2021) και για ένα σύντομο διάστημα υπουργός Εξωτερικών, ήταν επίσης στόχος ρατσιστικών επιθέσεων που συνδέονταν με την παλαιστινιακή καταγωγή του συζύγου της.

Η Κάαγκ «μετρούσε πολύ για την Ολλανδία. Ιδιωτικά, χρειάστηκε να πληρώσει ένα απαράδεκτο τίμημα για αυτό», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στο Twitter.

Πρόσφατα μάλιστα οι δύο κόρες της εξέφρασαν ανοικτά τις ανησυχίες τους για τη μητέρα τους λόγω των απειλών που δεχόταν σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης με την υπουργό να μην μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάαγκ δεν είναι η μόνη υπουργός που δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα επίσης έκανε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές που θα γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ