ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεκουράζονται», απολύονται ή σκοτώνονται: Είδος υπό εξαφάνιση ή υπό διωγμό οι Ρώσοι στρατηγοί

«Ξεκουράζονται», απολύονται ή σκοτώνονται: Είδος υπό εξαφάνιση ή υπό διωγμό οι Ρώσοι στρατηγοί
AP Photo / Dmitri Lovetsky

Η αποστασία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν πριν από σχεδόν έναν μήνα ήταν, όπως όλα δείχνουν, μόνο η κορυφή του παγόβουνου -και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού για το ρωσικό στράτευμα αλλά και την ηγεσία του υπουργείου άμυνας της χώρας.

Την περασμένη Τρίτη σε ένα περιστατικό, το οποίο η ρωσική ηγεσία δεν διαψεύδει αλλά και για το οποίο δεν έχει εκδώσει και την παραμικρή ανακοίνωση, ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους στρατηγούς στα πεδία των μαχών, ο Όλεγκ Τσοκόβ έπεσε νεκρός από χτύπημα Ουκρανικού πυραύλου στο Μπερντιάνσκ.

Το Μπερντιάνσκ, δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι των Ουκρανών μετά την Μαριούπολη που έχουν οι ρωσικές δυνάμεις στα χέρια τους από τις πρώτες ώρες του πολέμου έχει μετατραπεί σε στρατηγείο της 58ης μεικτής στρατιάς των Ρώσων.

Σε αυτήν ακριβώς την στρατιά ανήκε και ο Τσοκόβ ο οποίος είχε τραυματιστεί πριν στις αρχές του πολέμου και πάλι από oυκρανικό πύραυλο κοντά στο Χάρκοβο.

Ο Τσοκόβ, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα δυτικά μέσα, κλήθηκε να βρεθεί στο Μπερντιάνσκ προκειμένου να συντονιστούν τα επόμενα βήματα της ρωσικής άμυνας ειδικά στο Νότο. Ο Τοσκόβ ενώ γνώριζε πως η πληροφορία για τις κινήσεις της 58ης Στρατιάς είχε διαρρεύσει και στις Ουκρανικές δυνάμεις τελικώς έδωσε το παρόν στο ξενοδοχείο που η Στρατιά είχε μετατρέψει τους τελευταίους δύο μήνες σε στρατηγείο και τελικώς έπεσε νεκρός.

Ο Τσοκόβ κάθε άλλο παρά μικρή απώλεια θα πρέπει να θεωρείται καθώς με βάση τα στοιχεία που αναρτούν στο telegram έγκυροι Ρώσοι bloggers είναι με διαφορά ο σημαντικότερος από τους 10 στρατηγούς που έχουν πέσει νεκροί μέχρι σήμερα στα πεδία των μαχών.

Ο Τσοκόβ ήταν επίσης το νούμερο 2 της ιεραρχίας για ολόκληρο το Νότο ένα κρίσιμο σημείο για τα στρατιωτικά δρώμενα καθώς η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τεθεί σε κίνδυνο ειδικά η Κριμαία.

Οι Ουκρανοί πιέζουν διαρκώς σε όλα τα μέτωπα και ο χρόνος για τους Ρώσους φαίνεται να μειώνεται και πάλι σημαντικά.

Η απώλεια του Τσοκόβ δεν ήταν η μόνη για το ρωσικό στράτευμα την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της 58ης Στρατιάς, Ιβάν Ποπόβ προχώρησε σε ανάρτηση δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Τσοκόβ στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε ανεφοδιασμό, πολεμοφόδια αλλά και άνδρες.

Ο Στρατηγός Ποπόβ, ένας από τους πιο αγαπητούς ενστόλους στο ρωσικό στράτευμα από τους υφισταμένους του, υπογράμμισε πως οι Ουκρανικές δυνάμεις με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και το ισχυρό πυροβολικό βάζουν στο στόχαστρο καθημερινά τα ανεφοδιαστικά κομβόι των Ρώσων ειδικά στο νότο και ο ίδιος είναι αδύνατο να συνεχίσει να αμύνεται με τον τρόπο που το πράτει μέχρι σήμερα καθώς πλέον στα σημεία που ελέγχε δεν φτάνουν ούτε νέοι στρατιώτες προκειμένου να αλλάξουν όσους πολεμούν ασταμάτητα εδώ και 40 περίπου ημέρες που ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση.

Στο μήνυμά του ο Ποπόβ δεν παρέλειψε να ψέξει για την συγκεκριμένη εξέλιξη τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το στρατιωτικό επιτελείο που έχει αναλάβει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η απάντηση από το υπουργείο άμυνας ήταν άμεσα να δοθεί εντολή να «καρατομηθεί» ο Ποπόφ και να απομακρυνθεί από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η Στρατιά του. Ο ίδιος με ένα ακόμη ηχητικό μήνυμα αποχαιρέτησε τους επιτελείς και τους στρατιώτες του με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολύ χαμηλό ηθικό στο ρωσικό στράτευμα.

Η Ρωσία κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 4 ημέρες να χάσει με το έναν ή τον άλλο τρόπο δύο από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς πεδίου που διαθέτει θέτοντας για ακόμη μια φορά ανοιχτά σε κίνδυνο την εξέλιξη των μαχών για το Κρεμλίνο.

Την ίδια στιγμή μετά την αποστασία Πριγκόζιν και αφού δόθηκαν, αν και όχι πειστικές, απαντήσεις για το που βρίσκεται ο άνθρωπος που αμφισβήτησε ανοιχτά το κύρος, το μέγεθος και κυρίως την εξουσία του Ρώσου Προέδρου, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η τύχη του Σουροβίκιν.

Η φράση από βουλευτή της Δούμας πως ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της χώρας «ξεκουράζεται» έχει φέρει αναστάτωση σε όλη την κλίμακα των ρωσικών δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή πάντως με το Κίεβο να εξοπλίζει διαρκώς με όλο και περισσότερα αλλά κυρίως με πιο προηγμένα όπλα τις δυνάμεις του η Μόσχα μένει με όλο και λιγότερους μάχιμους και κυρίως ικανούς ανθρώπους στα πεδία των μαχών.

Διαχρονικά τις μικρές ή τις μεγάλες μάχες τις κέρδισαν αξιωματικοί όχι τόσο με κύρος όσο με πυγμή και αυτά τα δύο στοιχεία είναι σίγουρα σήμερα σε έλλειψη για την ρωσική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ