ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πληθαίνουν τα επεισόδια με μετανάστες σε δημόσιες πισίνες - Τι καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Γερμανία: Πληθαίνουν τα επεισόδια με μετανάστες σε δημόσιες πισίνες - Τι καταγγέλουν οι εργαζόμενοι
AP Photo/Michael Probst

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα  βίαια επεισόδια που σημειώνονται ολοένα και πιο συχνά σε δημόσιες πισίνες, κυρίως στο Βερολίνο.

«Δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές αντίθετες προς τους κανόνες μας», προειδοποιεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στις ταραχές που απασχολούν πλέον σοβαρά τόσο τις ομοσπονδιακές αρχές όσο και των κρατιδίων.

Η δημόσια πισίνα Columbiabad του Νοϊκέλν στο Βερολίνο έχει κατ' επανάληψη μετατραπεί σε πεδίο μάχης, κυρίως μεταξύ νεαρών μεταναστών και εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, τόσο οι ίδιοι όσο και γυναίκες που έρχονται στη συγκεκριμένη πισίνα δέχονται καθημερινά φραστικές επιθέσεις, εκφοβισμό, απειλές βίας, αλλά και σωματικές προσβολές από νεαρούς μετανάστες.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πισίνα παραμένει κλειστή, με απόφαση της κυβέρνησης του κρατιδίου.

«Δεν θα ανεχτούμε ένα μέρος των δημόσιων λουτρών μας να εξελιχθεί σε χώρο παρανομίας», δήλωσε ο Κυβερνήτης αλλά και Δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU), άφησε ωστόσο ανοιχτό το ζήτημα των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ εμφανίστηκε μάλλον επικριτικός στην εντονότερη παρουσία της αστυνομίας στους χώρους.

Ήδη τον περασμένο μήνα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες πισίνες του Βερολίνου είχαν με επιστολή τους προειδοποιήσει ότι ο αριθμός και η φύση των περιστατικών καθιστούν δυσβάσταχτες τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. «Τα περιστατικά λαμβάνουν διαστάσεις και ο κανονισμός λειτουργίας παραβιάζεται συνεχώς και εσκεμμένα», έγραφαν οι εργαζόμενοι και δήλωναν «ψυχολογικά τρομοκρατημένοι», σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ