ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Ισραήλ για την καύση της Τορά έξω από την πρεσβεία στην Στοκχόλμη

Οργή στο Ισραήλ για την καύση της Τορά έξω από την πρεσβεία στην Στοκχόλμη
Ανάγνωση της Τορά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Maya Alleruzzo, File

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί στο Ισραήλ η  απόφαση των σουηδικών Αρχών να δώσουν άδεια καύσης της Τορά, του σημαντικότερου ιερού κειμένου του Ιουδαϊσμού

Η καύση, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σάββατο (15/7) και έρχεται στον απόηχο της καύσης του Κορανίου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.

Η οργάνωση-ομπρέλα των εβραϊκών κοινοτήτων στη Σουηδία εξέφρασε τη βαθιά της απορία και θλίψη. «Η Τορά είναι ο πιο ιερός μας θησαυρός των ηθικών κωδίκων και της ηθικής που έχουν αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζούμε», ανέφερε η δήλωση.

Το Εβραϊκό Κεντρικό Συμβούλιο συμμετείχε στις αντιδράσεις, εκφράζοντας την έντονη καταδίκη του για αυτήν την κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης, προειδοποιώντας ότι θα καταστεί «εργαλείο που θα σπείρει τους σπόρους του μίσους στην κοινωνία».Μάλιστα εξέφρασε την υποστήριξή του στη μουσουλμανική κοινότητα στη Σουηδία, μετά από προηγούμενες περιπτώσεις καύσης του Κορανίου που είχαν προκαλέσει οργή.

Την εξέλιξη αυτή καταδίκασαν τόσο ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισάαλ Χέρτζογκ, όσο και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Καταδικάζω έντονα την απόφαση των αρχών στη Σουηδία να επιτρέψουν το κάψιμο ενός βιβλίου της Τορά μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία», είπε ο Νετανιάχου. «Το κράτος του Ισραήλ λαμβάνει πολύ σοβαρά αυτή την επαίσχυντη απόφαση που βλάπτει τα Ιερά των Ιερών του εβραϊκού λαού. Τα ιερά βιβλία όλων των θρησκειών πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Παρέμβαση υπήρξε από τον αρχιραβίνο του Ισραήλ Ιτζχάκ Γιόζεφ ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Σουηδό πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ