ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ερντογάν κατά της Σουηδίας για τη διαδήλωση όπου θα καεί το κοράνι

Οργή Ερντογάν κατά της Σουηδίας για τη διαδήλωση όπου θα καεί το κοράνι
Λάβρος κατά της Σουηδίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Ali Unal, File

Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε η απόφαση της Σουηδίας να δώσει το πράσινο φως σε διαδήλωση που θα καεί το κοράνι

Μιλώντας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του θεωρεί απαράδεκτο να οργανώνονται διαδηλώσεις υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη Σουηδία.

Επίσης ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο ότι υπάρχει χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα σε μία στιγμή που η Άγκυρα δέχεται ισχυρές πιέσεις για άρει τα εμπόδια που βάζει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Τι αποφάσισε η Στοκχόλμη

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η σουηδική αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή μιας μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της πρόκειται να κάψει μάλιστα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

«Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης», καθώς εκτίμησε ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια» εξαιτίας του γεγονός της καύσης του Κορανίου «δεν είναι τέτοιας φύσης που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της», ανέφερε στην απόφασή της.

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε το πρωί ότι η Στοκχόλμη συνεχίζει να θέλει να ενταχθεί στο NATO πριν ή κατά τη σύνοδό της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο, «αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να το κάνει έως τότε».

Η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο SVT. «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα συμβεί συγκεκριμένα στο Βίλνιους ή αμέσως πριν από το Βίλνιους, παρόλο που αυτό ήταν η φιλοδοξία μας από την αρχή. Και αυτό είναι μια φιλοδοξία που μοιραζόμαστε και με κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα.

Από την πλευρά η Σουηδία αντιτείνει ότι η ελευθερία λόγου έχει κατοχυρωθεί μέσω του συντάγματός της και ότι έχει ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη συμφωνία με την Τουρκία και την Φιλανδία η οποία επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ