ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μοναδική στα χρονικά διπλή μεταμόσχευση έσωσε 31χρονη

ΗΠΑ: Μοναδική στα χρονικά διπλή μεταμόσχευση έσωσε 31χρονη
Φωτογραφία αρχείου από διενέργεια χειρουργικής επέμβασης PIXABAY

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς - ήπατος σε άνθρωπο στο Ινστιτούτο Ιατρικής Καρδιάς του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα η 31χρονη Αντριάνα Ροντρίγκεζ να μπορεί σήμερα να απολαμβάνει ξανά τη ζωή.

Η απόφαση για αυτή την σύνθετη ιατρική διαδικασία πάρθηκε προκειμένου να μειωθεί η εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα απόρριψης του καρδιακού μοσχεύματος από το σώμα της Ροντρίγκεζ. Με βάση τις επίσημες αναφορές, το ήπαρ του δότη επάγει την ανοσοπροστασία της μεταμοσχευμένης καρδιάς, αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστος.

Όλα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2022, όταν η Ροντρίγκεζ διαγνώστηκε με διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας, μόλις δύο εβδομάδες αφού είχε γεννήσει το τρίτο παιδί της.

«Πιστεύεται ότι οι ορμονικές αλλαγές και το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστούν τις στεφανιαίες αρτηρίες ευάλωτες σε αυτές τις βλάβες» λέει ο Δρ. Ντάνιελ Φισμπέιν, ειδικός στην καρδιακή ανεπάρκεια και μέλος της ιατρικής ομάδας.

Η Ροντρίγκεζ μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο UW Medicine όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είχε προκαλέσει εκτεταμένη και μόνιμη βλάβη στην καρδιά της και προστέθηκε επίσημα στη λίστα αναμονής για καρδιακό μόσχευμα στις 5 Ιανουαρίου.

Η πολύπλοκη επέμβαση προτάθηκε από τον Δρ. Σιν Λιν, καρδιολόγο του Ινστιτούτου. Ο Δρ. Λιν ήταν σίγουρος ότι η διαδικασία θα στεφόταν με επιτυχία, αλλά η εύρεση κατάλληλων δοτών αποτελούσε πρόκληση.

«Πληρούσε όλα τα κριτήρια για τη μεταμόσχευση, αλλά τα αντισώματά της έναντι του οργάνου του δότη ήταν τα υψηλότερα που είχαμε δει ποτέ. Το να βρούμε έναν δότη συμβατό μόνο για την καρδιά της ήταν σαν να προσπαθούμε να κερδίσουμε το λαχείο. Ουσιαστικά θα έπρεπε ο δότης να είναι ανοσολογικός της δίδυμος».

Ευτυχώς στις 14 Ιανουαρίου, το LifeCenter Northwest ειδοποίησε το Kέντρο UW ότι μία καρδιά κι ένα ήπαρ είχαν γίνει διαθέσιμα από έναν νεκρό δότη.

Κατά τη διαδικασία διάρκειας 17 ωρών, πρώτα μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ και μετά η καρδιά, ενώ το υγιές ήπαρ της Ροντρίγκεζ μεταμοσχεύτηκε σε ασθενή με προχωρημένη ηπατική νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Journal of Heart and Lung Transplantation».

Η Ροντρίγκεζ αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στο ιατρικό προσωπικό 6 μήνες μετά την επιτυχή επέμβαση, δήλωσε: «Προσεύχομαι καμία γυναίκα να μην το περάσει αυτό, αλλά ελπίζω η περίπτωσή μου να τις βοηθήσει και να τους δώσει ελπίδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ