ΚΟΣΜΟΣ

Kαύσωνας: Ποιο ποτό είναι το πιο ενυδατικό - Τι συμβαίνει με αναψυκτικά και χυμούς

Kαύσωνας: Ποιο ποτό είναι το πιο ενυδατικό - Τι συμβαίνει με αναψυκτικά και χυμούς
PIXABAY

Με τις θερμοκρασίες να είναι συνεχώς στο «κόκκινο» και τους ειδικούς να μιλούν διαρκή ενυδάτωση, το μυαλό όλων μας πάει στο νερό. Όμως όταν νιώσουμε δίψα, ποιο ποτό είναι αυτό που μας ενυδατώνει καλύτερα;

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας, η οποία συνέκρινε τις αντιδράσεις ενυδάτωσης του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε διάφορα ποτά, το απλό Η2Ο δεν είναι το πιο ενυδατικό ρόφημα!

Αντίθετα το γάλα ή τα αναψυκτικά με λίγη ζάχαρη μας κρατούν πιο ενυδατωμένους και για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Οπως μεταδίδει το cnni, oι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν και το νερό - τόσο το απλό όσο και το ανθρακούχο, ή με λεμόνι - ενυδατώνει άμεσα τον οργανισμό, έρχονται τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λίγα λιπαρά ή πρωτεΐνες, να κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά στο να μας κρατούν ενυδατωμένους και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στα ποτά, εξηγεί ο Ronald Maughan, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του St. Andrews και επικεφαλής της μελέτης.

Ένας παράγοντας είναι το πόσο πίνουμε από κάθε ποτό. Όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο πιο γρήγορα αυτό «φεύγει» από το στομάχι και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να αραιώσει τα υγρά του σώματος και να μας ενυδατώσει.

Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο καλά μας ενυδατώνει ένα ρόφημα σχετίζεται με τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του: Διαπιστώθηκε για παράδειγμα πως το γάλα ενυδατώνει ακόμη περισσότερο από το απλό νερό, επειδή περιέχει λακτόζη και λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της κένωσης των υγρών από το στομάχι, με αποτέλεσμα να διατηρούν την ενυδάτωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γάλα επίσης περιέχει νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα.

Ζάχαρη με μέτρο – Ζήτω το νερό!

«Αυτή η μελέτη μας λέει πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζαμε: Οι ηλεκτρολύτες - όπως το νάτριο και το κάλιο - συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες στα ροφήματα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο αργή γαστρική κένωση και επομένως την πιο αργή απελευθέρωση υγρών από το σώμα», απαντά στον αντίποδα η Melissa Majumdar, διακεκριμενη διαιτολόγος, γυμνάστρια και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Όμως, συμπληρώνει, τα ποτά με πιο συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα, δεν είναι απαραίτητα τόσο ενυδατικά. Χρειάζεται προσοχή. Μπορεί να διατηρούνται λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι σε σύγκριση με το απλό νερό, αλλά μόλις αυτά εισέλθουν στο λεπτό έντερο, η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση. Αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα «ρουφάει» νερό από το σώμα στο λεπτό έντερο, προκειμένου να αραιώσει τα σάκχαρα που περιέχουν αυτά τα ποτά. Αρα, συμβάλλουν στην αφυδάτωση και όχι στην ενυδάτωση.

«Οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν είναι μόνο λιγότερο ενυδατικά, αλλά προσφέρουν επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες που δεν μας χορταίνουν όσο οι στερεές τροφές. Εάν η επιλογή είναι ανάμεσα σε σόδα και νερό για ενυδάτωση, προτιμήστε χίλιες φορές το νερό. Εξάλλου, τα νεφρά και το συκώτι μας εξαρτώνται από το νερό για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες και επίσης το νερό παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ευλυγισίας του δέρματος. Είναι η φθηνότερη ενυδατική κρέμα που θα βρείτε» καταλήγει η Melissa Majumdar.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ