ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν περίμενα ότι θα τα κατάφερνα»: Τι λέει ο ναυαγός που πέρασε τρεις μήνες στον Ειρηνικό

«Δεν περίμενα ότι θα τα κατάφερνα»: Τι λέει ο ναυαγός που πέρασε τρεις μήνες στον Ειρηνικό
Ο Τίμοθι Λίντσεϊ Σάντοκ, που διασώθηκε μετά από τρεις μήνες στη θάλασσα CNN

Ο Αυστραλός ναυτικός που πέρασε μήνες στον Ειρηνικό Ωκεανό με το σκύλο του περιέγραψε πώς κατάφερε να επιβιώσει μόνο με ωμό ψάρι και βρόχινο νερό.

Ο Τίμοθι Λίντσεϊ Σάντοκ, 54 ετών, και η σκυλίτσα του, Μπέλα, διασώθηκαν μετά από περίπου τρεις μήνες στη θάλασσα, όταν εντοπίστηκαν τυχαία από μεξικανικό αλιευτικό.

«Αισθάνομαι καλά. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα από πριν, σας το λέω»: αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάντοκ, όταν έφτασε πια στο λιμάνι του Μανσανίγιο, περίπου 790χλμ δυτικά από την πόλη του Μεξικού.

Ο Σάντοκ εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων θολωμένος, εμφανώς αδυνατισμένος και με μακριά μαλλιά και γένια.

«Είμαι τόσο ευγνώμων στον καπετάνιο και την εταιρεία αλιείας που έσωσαν τη ζωή μου. Είμαι ζωντανός και δεν περίμενα ότι θα τα κατάφερνα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Σάντοκ, είπε περιέγραψε ότι είναι ένας ήσυχος άνθρωπος που αγαπά να βρίσκεται μόνος του στον ωκεανό.

Η… οδύσσειά του ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου όταν αποφάσισε να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι ψαρέματος από τον κόλπο της Καλιφόρνια.

Στόχος του ήταν να φτάσει στη Γαλλική Πολυνησία, περίπου 6.000χλμ μακριά, μαζί με την Μπέλα, ένα αδέσποτο που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών του στο Μεξικό.

Ωστόσο, το μικρό του καταμαράν, Aloha Toa, υπέστη ζημιές από μια καταιγίδα λίγες εβδομάδες αργότερα, και έτσι ο Σάντοκ και η Μπέλα περιπλανιόντουσαν στη θάλασσα, χωρίς πολλές ελπίδες διάσωσης.

«Ψάρευα πολύ» και «έτρωγα πολύ τόνο σούσι» είπε ο Σάντοκ, εξηγώντας, παράλληλα, πως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Το καταμαράν του έπλεε περίπου 1.200 μίλια από τη στεριά έγραψε σε tweet της η εταιρεία Grupomar, στην οποία ανήκει το αλιευτικό που εντόπισε το καταμαράν του Σάντοκ στη θάλασσα.

Ο καπετάνιος του πλοίου Όσκαρ Μέζα Ορεγκόν και το πλήρωμα έδωσαν στον Σάντοκ τις πρώτες βοήθειες ενώ του προσέφεραν και νερό και φαγητό.

Ο Σάντοκ μίλησε με τρυφερά λόγια και για τη Μπέλα, η οποία του προσέφερε συντροφικότητα.

Εξήγησε, μάλιστα, πως βρέθηκαν μαζί στην τύχη.

«Η Μπέλα με βρήκε στο κεντρικό Μεξικό. Είναι Μεξικανή, είναι το πνεύμα του έθνους…


Και δεν με άφηνε να φύγω. Προσπάθησα τρεις φορές να της βρω ένα σπίτι αλλά εκείνη συνέχιζε να με ακολουθεί προς τη θάλασσα» είπε ο ίδιος.

Παρά την περιπέτειά του, ο Σάντοκ είπε ότι πάντα θα αγαπάει τη θάλασσα.

«Δεν ξέρω πόσο θα ξανοιχτώ στο μέλλον αλλά πραγματικά λατρεύω τη φύση» κατέληξε λέγοντας ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ