ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα στους Ρώσους πολίτες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Κάλεσμα στους Ρώσους πολίτες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες
AP Photo/Matt Dunham

Σε έναν πόλεμο υπάρχουν πάντοτε ορατές, αλλά και αόρατες διαστάσεις όπως άλλωστε και σε κάθε σύγκρουση μικρή ή μεγάλη. Μπορεί στα πεδία των μαχών οι εξελίξεις να είναι αδύνατο να κρυφτούν, καθώς τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και οι μάχες σώμα με σώμα, πέρα από αιματηρές, είναι χαοτικές σε έκταση και ένταση, αλλά ο άλλος πόλεμος αυτός που στις ταινίες διεξάγεται στις «σκιές» φαίνεται πως έχει επίσης την δική του δυναμική.

Ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους που για ακόμη μία φορά βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, το κομμάτι των μυστικών υπηρεσιών, της αντικατασκοπίας, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται κάτω από τους συγκεκριμένους όρους, διαγκωνίζονται όχι μόνο για ζωτικής σημασίας πληροφορίες, αλλά και για χτυπήματα εντός των υπηρεσιών πληροφοριών που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Την Τετάρτη, σε μία σπάνια δημόσια τοποθέτησή του ο επικεφαλής της MI6, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών απηύθυνε επί της ουσίας κάλεσμα από την Τσεχία όπου βρίσκεται στους Ρώσους πολίτες να βοηθήσουν στη νίκη της Ουκρανίας απέναντι στην χώρα τους.

Ο Ρίτσαρντ Μουρ, ούτε λίγο, ούτε πολύ κάλεσε όσους Ρώσους δεν αντέχουν πλέον να βλέπουν το Πρόεδρο της χώρας τους «να διαλύει μία χώρα και να σκοτώνει αθώους ανθρώπους» να συνεργαστούν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η δήλωση του Μουρ, όπως είναι λογικό, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. Είναι εξόχως σπάνιο ο επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών μίας δυτικής χώρας ανοιχτά να παρακινεί πολίτες μία ανοιχτά εχθρικής χώρας να αυτομολήσουν…

Η κίνηση Μουρ εκτός από έκπληξη έφερε, όπως αναμενόταν, άμεση απάντηση και αντανακλαστικά από την ρωσική πλευρά. Η Μαρία Ζαχάροβα απάντησε στο Βρετανός αρχικατάσκοπο πως: «με τέτοια τεχνάσματα είναι απίθανο να καταφέρουν να κερδίσουν την Ρωσία και πως καλό θα ήταν ο κ. Μουρ να κάνει αναφορά και στα όσα έπαθε ο Σκρίπαλ πριν από λίγα χρόνια».

Το Κρεμλίνο λοιπόν στην απάντησή του ήταν επίσης ακραία επιθετικό καθώς η υπόθεση του διπλού κατασκόπου, Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρης του Γιούλια είχε προξενήσει συναγερμό στο Λονδίνο το 2018. Ο πρώην Σοβιετικός αλλά και δυτικός (διπλός) κατάσκοπος Σκρίπαλ δηλητηριάστηκε με την χρήση νευροπαραλητικού παράγοντα όπως και η κόρη του στο σπίτι τους στην Βρετανία.

Και οι δύο σώθηκαν μετά από μήνες νοσηλείας, αλλά οι αρχές της Βρετανίας είχαν κατηγορήσει ανοιχτά τη Μόσχα πως επιχειρούσε να κλείσει στόματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ρωσία τότε είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τα πάντα λέγοντας πως η MI6 έκανε κάκιστη κόπια των μεθόδων της KGB και είχε εκτεθεί παγκοσμίως.

Η αναφορά της Ζαχάροβα στην υπόθεσης Σκρίπαλ μόνο τυχαία δεν είναι καθώς η κίνηση του Λονδίνου φαίνεται πως δεν ήταν αναμενόμενη από την Ρωσία. Η αναφορά στον Σκρίπαλ και την κόρη του, τονίζουν δυτικοί αναλυτές αντανακλά σε απόλυτο βαθμό τον τρόμο που προκάλεσε το βρετανικό ανοιχτό κάλεσμα σε εθνική αποστασία και προδοσία των Πούτιν.

Το βρετανικό σχέδιο ίσως να ήταν απλά μία φωτοβολίδα και ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο πως οι μάχες που δίνονται στο παρασκήνιο θα ενταθούν όσο περνά ο καιρός και πως σε αυτό το επίπεδο τίποτε δεν απαγορεύεται αλλά η αλήθεια είναι πως καλό θα ήταν η δύση να μην υποτιμήσει για ακόμη μία φορά την δυναμική της Ρωσίας. Με κινήσεις όπως αυτή των Βρετανών τα πνεύματα οξύνονται και η προσοχή του αντιπάλου είναι στο κόκκινο, αναφέρει στο CNNi πηγή από τον χώρο τον μυστικών υπηρεσιών την οποία το Αμερικανικό μέσο δεν κατονομάζει.

Εξίσου σημαντικό πάντως είναι το γεγονός πως θέση για το ζήτημα δεν έχει λάβει επίσημα το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με τον τύπο στην Αγγλία να υποστηρίζει πως εχθές ο επικεφαλής της MI6 ίσως να έκανε το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν σε μία επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες.

Το εάν θα έχει αποτέλεσμα, άμεσο ή έμμεσο, το βρετανικό κάλεσμα στον ρωσικό λαό είναι και ίσως παραμείνει για πάντα άγνωστο, αυτό που σήμερα είναι ξεκάθαρο είναι πως οι μεγάλοι της μάχης είναι έτοιμοι και με όλα τα όπλα στο «σκοπεύσατε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ