ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Νέα Ζηλανδία - Τρεις νεκροί από πυρά, ανάμεσά τους ο δράστης

Συναγερμός στη Νέα Ζηλανδία - Τρεις νεκροί από πυρά, ανάμεσά τους ο δράστης
Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας λόγω του Μουντιάλ Γυναικών AP Photo/Abbie Parr

Συναγερμός σήμανε στη Νέα Ζηλανδία από πυροβολισμούς στο Όκλαντ που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα ανάμεσά τους και ο δράστης.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν την ημέρα που ξεκινούν οι αγώνες του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών, οι οποίοι θα διεξαχθούν κανονικά με τις Αρχές να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας.

Στην επίθεση, που είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι άνθρωποι, ο δράστης «πήγε σε κτίριο» και πυροβόλησε «με το όπλο του», ανέφερε ο μεταβατικός αρχηγός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Σάνι Πατέλ.

«Φθάνοντας στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου, ο άνδρας κλείστηκε στον κλωβό του ανελκυστήρα και το προσωπικό μας προσπάθησε να κάνει διάλογο μαζί του. Έριξε κι άλλους πυροβολισμούς και βρέθηκε νεκρός λίγη ώρα αργότερα», σύμφωνα με τον κ. Πατέλ.

Η αστυνομία ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, πέραν αυτού του δράστη. Έκανε επίσης λόγο για τραυματίες, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Αμέσως μετά το συμβάν αναπτύχθηκε στην περιοχή «ισχυρή» δύναμη της αστυνομίας που απέκλεισε τη ζώνη.

«Αυτό που συνέβη είναι προφανώς ανησυχητικό», πάντως «διαβεβαιώνουμε το κοινό ότι (...) η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Πατέλ.

Εκτίμησε επίσης πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς καθησύχασε κρίνοντας πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας της επίθεσης και πρόσθεσε ότι το Μουντιάλ, που οργανώνει η χώρα του από κοινού με την Αυστραλία, θα αρχίσει κανονικά, όπως είναι προγραμματισμένο.

Η αμερικανική εθνική ομάδα, που βρίσκεται στην Όκλαντ, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι το προσωπικό της και οι παίκτριες δεν έπαθαν το παραμικρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ