ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ παίζει το χαρτί του ευρωπαικού Νότου

Ο Ολάντ παίζει το χαρτί του ευρωπαικού Νότου
French Prime Minister Manuel Valls (L) looks at French President Francois Hollande (R) and Italy's Prime Minister Matteo Renzi (C) who point as they visit the gardens at the Elysee Palace in Paris, France, June 25, 2016. REUTERS/Christophe Saidi/Pool

Ο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) παίζει το χαρτί του ευρωπαικού Νότου, προκειμένου να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ του λεγόμενου Club Med, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Libération.

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας σημειώνει ότι οι διαφορές ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, αναφορικά με τη διαχείριση του Brexit, είναι απλώς θέμα τόνου ή φρασεολογίας και δεν αντανακλούν κάποια ουσιαστική διάσταση απόψεων: οι Γάλλοι αγαπούν τη λέξη «πρωτοβουλία», οι Γερμανοί τη λέξη «σταθερότητα». Ο Ολάντ λέει «εκκίνηση», η Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) λέει «οικοδόμηση».

Στη μίνι σύνοδο του Βερολίνου, ανάμεσα σε Μέρκελ, Ολάντ και Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), η Γερμανίδα καγκελάριος επέδειξε την αναβλητικότητα για την οποία ασκεί συνήθως κριτική στην γαλλική ηγεσία.

Στον απόηχο του Brexit ο Ολάντ αναδεικνύεται στον πλέον σημαντικό εταίρο της καγκελαρίας. Όλοι τώρα αναμένουν τις προτάσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας. Συμφωνώντας οι τρεις από το Βερολίνο χθες Δευτέρα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια «νέα ώθηση», δείχνει αν μη τι άλλο ότι η γερμανική κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της, διαπιστώνει η Libération. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη νέα κρίση», δηλώνει σύμβουλος του Ολάντ, ερμηνεύοντας τη διαλλακτική στάση του Βερολίνου γύρω από το Brexit.

Εκτός, όμως, από την άσκηση υψηλής διπλωματίας στον γαλλογερμανικό άξονα, ο Ολάντ παίζει άλλο ένα χαρτί. Όπως υποστηρίζεται στο σχετικό δημοσίευμα:

Mαζί με τον Ματέο Ρέντσι αλλά και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο τηλεφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο, την Ισπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, επιδιώκει να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ των χωρών του Club Med, τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ,ο Γάλλος πρόεδρος –γράφει η Libération – θα υποδεχτεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη του γερμανικού SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel).

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να στοιχηθεί δίπλα στον Ολάντ για τον «κοινό σκοπό», παρόλο που τον βλέπει να πηγαίνει ασθμαίνοντας στις προεδρικές εκλογές του 2017;

Οι συμβουλοι του Γάλλου προέδρου υπενθυμίζουν ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφυγή του Grexit, τονίζοντας χαρακτηριστικα: «διανύουμε μια ιστορική συγκυρία, δεν υπάρχει χρόνος για πολιτικολογία».

Στο Παρίσι ακόμα ελπίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ