ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Απέλαση της Σουηδής πρεσβευτή σε «απάντηση» για τους διαδηλωτές που ποδοπατούν το Κοράνι

Ιράκ: Απέλαση της Σουηδής πρεσβευτή σε «απάντηση» για τους διαδηλωτές που ποδοπατούν το Κοράνι
Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη AP Photo/Ali Jabar

Το Ιράκ απέλασε την πρεσβευτή της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Η προαναγγελθείσα συγκέντρωση στη Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 20/7, τελικά όμως δεν κατέληξε στο κάψιμο του Κορανιού.

Η πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη πυρπολήθηκε τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν υποστηρικτές του θυελλώδους σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, καθώς αναμενόταν να γίνει να γίνει στη Στοκχόλμη νέα καύση αντιτύπου του Κορανίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου AFP, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ανακαλεί και τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ μετέδωσε πως το Ιράκ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Ericsson στο ιρακινό έδαφος.

Οι διαδηλωτές στη Σουηδία αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια από τη σουηδική αστυνομία για να συγκεντρωθούν έξω από την ιρακινή πρεσβεία. Αν και κλότσησαν και κατέστρεψαν ένα βιβλίο που - όπως είπαν- ήταν ένα αντίτυπο του Κορανίου, έφυγαν από την περιοχή χωρίς να του βάλουν φωτιά.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές αλλά οι ιρακινές αρχές απέτυχαν στην ευθύνη τους να προστατεύσουν την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

Καταδικάζει η Βαγδάτη

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι που τόνισε ότι η ασφάλεια παραβιάστηκε και δεσμεύθηκε για την προστασία των διπλωματικών αποστολών.

Όμως η Βαγδάτη ενημέρωσε επίσης «τη σουηδική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε επανάληψη του περιστατικού με την καύση του ιερού Κορανίου στο σουηδικό έδαφος θα καταστήσει αναγκαία τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κάλέσμα Σαντρ

Στην διαδήλωση της Βαγδάτης είχαν πρωτοστατήσει υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, διαμαρτυρόμενοι για τη δεύτερη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Σουηδία σε διάστημα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με δημοφιλή ομάδα στην εφαρμογή Telegram που συνδέεται με τον επιδραστικό κληρικό και άλλα προσκείμενα στον Σαντρ μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαντρ έχει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους οποίους έχει καλέσει κατά καιρούς να κατέβουν στους δρόμους, όπως το περασμένο καλοκαίρι όταν κατέλαβαν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και ενεπλάκησαν σε φονικές συγκρούσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ