ΚΟΣΜΟΣ

Ακραίες εναλλαγές των καιρικών φαινομένων πλήττουν Μεσόγειο, ΗΠΑ και Κίνα

Ακραίες εναλλαγές των καιρικών φαινομένων πλήττουν Μεσόγειο, ΗΠΑ και Κίνα
To άγαλμα του ποταμού Τίβερη στο Campidoglio Capitol Hill της Ρώμης AP Photo/Gregorio Borgia

Συνεχείς εναλλαγές των καιρικών φαινομένων πλήττουν τη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές. 

Στην Ισπανία η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τις υψηλές θερμοκρασίες, χτυπώντας, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Σικελία, όπου λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης να σημειώνονται μπλακάουτ.

Στη Λομβαρδία, οι υψηλές θερμοκρασίες έδωσαν τη θέση τους σε χαλάζι και καταιγίδες.

Στο Μιλάνο, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε μεγάλες ζημιές και πλημμύρες, ενώ στα επόμενα 24ωρα αναμένεται νέο κύμα καύσωνα. Λίγες σταγόνες βροχής, ήταν αρκετές για να δώσουν μια «ανάσα δροσιάς» τουρίστες και κατοίκους στη Ρώμη, στην οποία σημειώνονται 40 βαθμοί Κελσίου.

Ανεμοστρόβιλος έπληξε και τη Βόρεια Καρολίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεριζώνοντας δέντρα και παρασύροντας στέγες. Δεκαέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές.

Ακραία καιρικά φαινόμενα αντιμετωπίζει και η Κίνα με πλημμύρες σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη.

Την ίδια ώρα στα κεντρικά ο καύσωνας συνεχίζεται. Με το θερμόμετρο στα ύψη ανάρπαστα έχουν γίνει τα λεγόμενα «facekinis», ειδικές μάσκες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου και μπορούν να ενσωματωθούν στα καπέλα για να προστατεύουν από τον ήλιο.

Παράλληλα, η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να βιώνει τον θερμότερο Ιούλιο στην ιστορία της Γης, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία της NASA, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, να προειδοποιεί πως οι καύσωνες στο μέλλον αναμένεται να διαρκούν από την άνοιξη έως τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ