ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Κατέρρευσε οροφή σχολικού γυμναστηρίου την ώρα προπόνησης εφηβικής ομάδας - 11 νεκροί

Κίνα: Κατέρρευσε οροφή σχολικού γυμναστηρίου την ώρα προπόνησης εφηβικής ομάδας - 11 νεκροί
Πλάνα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική Κίνα.Οι ισχυρές βροχοπτώσεις - μαζί με τις κακοτεχνίες και τα λάθος οικοδομικά υλικά - ευθύνονται για την φονική πτώση της οροφής του γυμναστηρίου στην Τσιτσιχάρ CCTV via AP

Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η τύχη ενός ακόμα συνεχίζει να αγνοείται μετά την κατάρρευση της οροφής γυμναστηρίου σε δευτεροβάθμιο σχολείο στη βορειοανατολική Κίνα, μετέδωσε σήμερα, Δευτέρα 24/07 το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πολλά από τα θύματα ενδέχεται να ήταν έφηβες μαθήτριες, μέλη σχολικής ομάδας βόλεϊ που είχε προπόνηση την ώρα της καταστροφής.

Η οροφή κατέρρευσε χθες Κυριακή λίγο πριν από τις 15:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) στην Τσιτσιχάρ, περίπου 1000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πεκίνου. Η πόλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μογγολία και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Στο εσωτερικό βρίσκονταν 19 άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις πρόλαβαν να διαφύγουν, ενώ άλλοι τέσσερις που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, επέζησαν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ημερησία της Χαϊλονγκτζιάνγκ.

Ως τις 03:00 σήμερα (σ.σ. 22:00 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας) είχαν ανασυρθεί 13 άνθρωποι από τα συντρίμμια, εκ των οποίων «τρεις δεν είχαν ζωτικές ενδείξεις» και άλλοι οκτώ υπέκυψαν, καθώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να τους σώσουν, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

«Συνολικά, 11 άνθρωποι είναι νεκροί στο δυστύχημα και διενεργείται έρευνα», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV εικονίζουν τη στέγη του γυμναστηρίου να έχει καταρρεύσει εντελώς και σωστικά συνεργεία να ψάχνουν στα συντρίμμια.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 160 πυροσβέστες και 39 οχήματα, τερματίστηκε, κατά την κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, τα οποία επικαλέστηκε το Νέα Κίνα, εργάτες είχαν κατασκευάσει την οροφή του γυμναστηρίου χρησιμοποιώντας εν μέρει περλίτη, δηλαδή εύπλαστο, άμορφο ηφαιστειακό γυαλί.

Όμως ισχυρές βροχές προκάλεσαν τη διόγκωση αυτού του υλικού, προκαλώντας τη θραύση και την κατάρρευση της οροφής, πρόσθεσε το πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρείας έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Πλάνα της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στην ανατολική Κίνα / CCTV vía AP

Δυστυχήματα σε κτήρια

Τα δυστυχήματα που συνδέονται με τον τομέα των ακινήτων είναι συχνά στην Κίνα, όπου οι οικοδομικός κανονισμός παραβιάζεται συχνά και δεν υπάρχει αυστηρή επίβλεψή του.

Το 2015 στην Τιαντζίν, σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη χημικών προϊόντων η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 165 ανθρώπους. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες καταστροφές αυτού του είδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ