ΚΟΣΜΟΣ

Οδησσός: Το Κρεμλίνο αρνείται ανάμειξη στον βομβαρδισμό του Καθεδρικού και κατηγορεί το Κίεβο 

Οδησσός: Το Κρεμλίνο αρνείται ανάμειξη στον βομβαρδισμό του Καθεδρικού και κατηγορεί το Κίεβο 
AP Photo/Jae C. Hong

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στον βομβαρδισμό του Καθεδρικού Ναού της Μεταμορφώσεως στην Οδησσό, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ντιμίτρι Πεσκόφ εμπλέκει το Κίεβο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ποτέ δεν πλήττουν κοινωφελείς εγκαταστάσεις και ακόμα λιγότερο εκκλησίες… Αρνούμαστε αυτές τις κατηγορίες, είναι απολύτως ψευδείς. Εδώ πρόκειται για (ουκρανικά) αντιπυραυλικά πυρά που εξαπολύθηκαν και κατέστρεψαν τον καθεδρικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αντίστοιχη δήλωση εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «Ο ναός πιθανόν επλήγη από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο».

Ο ιστορικός Ορθόδοξος Ναός της Μεταμορφώσεως στην καρδιά της πόλης δέχθηκε μεγάλης κλίμακας πυραυλικής επίθεσης τη νύχτα της 22ης προς την 23η Ιουλίου και υπέστη σημαντικές ζημιές.

AP23204221828098.jpg
AP Photo/Libkos

Ο Ναός της Μεταμόρφωσης, που ανήκει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία κατασκευάστηκε το 1794 αλλά κατεδαφίστηκε από τους Σοβιετικούς το 1936. Ωστόσο ανοικοδομήθηκε το 1999 μετά από χρόνια κατασκευών, ο νέος καθεδρικός ναός καθαγιάστηκε το 2003.

AP Photo/Jae C. Hong

Η επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό, μέρος της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην ουκρανική πόλη της Μαύρης Θάλασσας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης και άλλοι 18, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, τραυματίστηκαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Κυριακή. 23/7, ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο που έπληξε τον ναό της Μεταμόρφωσης στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ