ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Τραγικός απολογισμός με 250 νεκρούς λόγω καύσωνα από τον Μάρτιο

Μεξικό: Τραγικός απολογισμός με 250 νεκρούς λόγω καύσωνα από τον Μάρτιο
Απεγνωσμένοι μεξικανοί στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ, ριχνουν βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι τους AP Photo/Gregory Bull

Πρωτοφανής καύσωνας με ακραίες θερμοκρασίες πλήττει εδώ και πέντε μήνες το Μεξικό με τον αριθμό των θυμάτων θερμοπληξίας ή αφυδάτωσης να φτάνει στους 250 νεκρούς.

Όπως μεταδίδει το CNNi τα υψηλότερα ρεκόρ καταγράφηκαν στα τέλη του Ιουνίου αφού σε ορισμένες πολιτείες της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 100 θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Νουέβο Λεόν, 28 στο Ταμαουλίπας, 26 στη Βερακρούς και 26 στη Σονόρα μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Ιουλίου. Οι υπόλοιποι θάνατοι καταγράφηκαν σε 12 άλλες πολιτείες.

Το 63% των θανάτων, περίπου 157 θύματα καταγράφηκαν στο λεγόμενο «τρίτο κύμα καύσωνα» από τα τέσσερα κύματα που αναμένονται για το 2023, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 92,4% των θανάτων οφείλεται σε θερμοπληξία και οι υπόλοιποι σε αφυδάτωση.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης 3.169 περιστατικά θερμοπληξίας, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

AP Photo/John Locher

«Θερμικός θόλος»

Η χώρα βρίσκεται μέσα στον «θερμικό θόλο» που πλήττει τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνιση του εξέλιξη που θεωρείται απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Οι προγνώσεις δεν δίνουν και πολλές ελπίδες καθώς σε τουλάχιστον δύο πολιτείες (Μπάχα Καλιφόρνια και Σονόρα) οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ σε άλλες πέντε πολιτείες οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ