ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Ο στρατηγός Τσανί δηλώνει νέος πρόεδρος - Έντονες αντιδράσεις από ΕΕ

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Ο στρατηγός Τσανί δηλώνει νέος πρόεδρος - Έντονες αντιδράσεις από ΕΕ
Υποστηρικτές των στασιαστών στρατιωτών του πραξικοπήματος στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε σήμερα, Παρασκευή 28/7, στην κρατική τηλεόραση ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την Τετάρτη, 26/7. Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων τον  ανακήρυξαν νέο αρχηγό του κράτους, λέγοντας ότι «ανέστειλαν το Σύνταγμα και διέλυσαν όλους τους προηγούμενους θεσμούς, αφού ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ».

Η φρουρά έθεσε υπό κράτηση τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζού στο προεδρικό μέγαρο, ενώ ομάδα στρατιωτικών που εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση δήλωσαν ότι τον απομάκρυναν από την εξουσία.

Οπως μεταδίδει το AFP, ο Τσιανί επανέλαβε πως οι στρατιώτες κατέλαβαν την εξουσία λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας. Επέκρινε επίσης την έλλειψη συνεργασίας με τις στρατιωτικές κυβερνήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι στη μάχη απέναντι σε εξεγέρσεις στην περιοχή.

Η ανασφάλεια παρέμεινε ένα πρόβλημα αφότου ο Μπαζούμ εξελέγη το 2021 καθώς οι τζιχαντιστές που απέκτησαν ρίζες στο Μάλι το 2012, κέρδισαν έδαφος, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας πάνω από έξι εκατομμύρια άλλους σε όλο το Σαχέλ (η μεταβατική ζώνη μεταξύ Σαχάρας και σαβάνας, καθώς και το βορειότερο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής).

Ο Νίγηρας είναι σύμμαχος-κλειδί δυτικών χωρών εναντίον ισλαμιστικών εξεγέρσεων στη Δυτική Αφρική και ξένα στρατεύματα στρατευμάτων σταθμεύουν εκεί, περιλαμβανομένων γαλλικών και αμερικανικών.

AP23186339117002.jpg

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ / AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Files

Μπορέλ: Καταδικάζει η ΕΕ

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνιστούν σοβαρή επίθεση στη σταθερότητα και τη δημοκρατία στον Νίγηρα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να κατοχυρωθούν άνευ όρων η ασφάλεια και η ελεύθερη κυκλοφορία του Προέδρου Μπαζούμ».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συνταγματικής τάξης θα έχει συνέπειες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αναστολής κάθε δημοσιονομικής στήριξης.

«Η ΕΕ παραμένει δίπλα στον λαό του Νίγηρα και επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευσή της στον αυστηρό σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον Νίγηρα» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ