ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Οργισμένες διαδηλώσεις με εξι τραυματίες στους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας

Περού: Οργισμένες διαδηλώσεις με εξι τραυματίες στους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας
AP Photo/Martin Mejia

Με έξι τραυματίες, αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών και αυτοκινητοδρόμων και εκτεταμένες ταραχές γιόρτασε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, 202 χρόνια μετά από την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Περού στη Λίμα από τον Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, το 1821.

Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της περουβιανής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα τραυματίστηκαν τέσσερις διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί, αποκλείστηκαν κεντρικοί δρόμοι σε 14 σημεία καθώς διοργανώθηκαν πορείες και απεργίες σε 21 επαρχίες της χώρας.

Οι επίσημοι εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε στο υπουργικό συμβούλιο και την παραδοσιακή λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Λίμας, όπου συμμετείχαν οι κυβερνητικές αρχές.

Παρατάξεις και κινήματα της αντιπολίτευσης, ειδικά από φτωχές επαρχίες των Άνδεων, στο νότιο τμήμα του Περού, έχουν εξαγριωθεί από την αρχλή του χρόνου με κεντρικά αιτήματα η κυρία Μπολουάρτε να εγκαταλείψει την εξουσία και να οργανωθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

AP Photo/Martin Mejia

Χθες Παρασκευή, 28/7, η Λίμα αλλά και άλλα σημεία της χώρας πλημμύρισε από συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις, περιφερειακές επιτροπές και άλλες οργανώσεις, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η δολοφονική δικτατορία» όπως αναγραφόταν στο κεντρικό πανό του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Περουβιανών Εργαζομένων.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια φωτογραφίες από τους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στις πορείες που συγκλόνισαν τη χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ