ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Η ΕΕ καταδικάζει τη σύλληψη τεσσάρων υπουργών - Προετοιμάζονται εκκενώσεις Γάλλων υπηκόων

Νίγηρας: Η ΕΕ καταδικάζει τη σύλληψη τεσσάρων υπουργών - Προετοιμάζονται εκκενώσεις Γάλλων υπηκόων
Ο Τζοσέπ Μπορέλ AP Photo/Jean-Francois Badias

Τη σύλληψη τεσσάρων υπουργών της μέχρι πρότινος εκλεγμένης κυβέρνησης του Νίγηρα καταδίκασε τη Δευτέρα (31/7) η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η ΕΕ καταγγέλλει τη συνέχιση των συλλήψεων υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ από τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλούμε να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα», πρόσθεσε.

Το Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό στον Νίγηρα (PNDS) κατήγγειλε τις «καταχρηστικές συλλήψεις» τεσσάρων υπουργών –Εσωτερικών, Πετρελαίου, Μεταλλείων/Ορυχείων και Μεταφορών–, πρώην υπουργού και του ηγέτη του κόμματος με δελτίο Τύπου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγές προσκείμενες στην προεδρία ανέφεραν πως συνελήφθη ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Συνολικά, κατά το PNDS, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 180 μέλη του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα που χαρακτήριζε ως την περασμένη εβδομάδα παράγοντα σταθερότητας στην αποσταθεροποιημένη περιοχή του Σαχέλ.

Ανακοίνωσε πως αναστέλλει την οικονομική βοήθεια στη Νιαμέ και πως ενδέχεται να προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο Μπαζούμ, σύμμαχος της Δύσης, η ανάληψη της εξουσίας από τον οποίο πριν από δυο χρόνια και πλέον ήταν η πρώτη ειρηνική μετάβαση στην εξουσία στον Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από τον στρατό.

Έρχεται «πολύ σύντομα» εκκένωση Γάλλων υπηκόων από τον Νίγηρα

Η Γαλλία θα αρχίσει «πολύ σύντομα» να απομακρύνει τους υπηκόους της από τον Νίγηρα, όπου έχουν ξεσπάσει αντι-γαλλικές διαδηλώσεις από την ανατροπή του προέδρου της χώρας της δυτικής Αφρικής, Μοαμέντ Μπαζούμ, σύμφωνα με τη Le Monde.

«Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Νιαμέι και εκμεταλλευόμενοι τη σχετική ηρεμία στην περιοχή, προετοιμάζεται επιχείρηση εκκένωσης αεροπορικώς», αναφέρεται σε μήνυμα που έστειλε η πρεσβεία στους Γάλλους πολίτες, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις «θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ