ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σεισμός 5 Ρίχτερ στο Ικόνιο

Τουρκία: Σεισμός 5 Ρίχτερ στο Ικόνιο
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών τάραξε την Τρίτη (01/08) την κεντρική επαρχία Ικόνιο της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD). Την ίδια στιγμή σημειώθηκε  μικρότερη σεισμική δόνηση στην Σμύρνη, σε απόσταση 500 χλμ από το Ικόνιο, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,

Σύμφωναμε την Daily Sabah το επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή Selçuklu και σημειώθηκε στις 6:08 μ.μ. (τοπική ώρα) (3:08 μ.μ. GMT), όπως ανέφερε η AFAD.

Η σεισμική δόνηση πραγματοποιήθηκε σε εστιακό βάθος 7,24 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε διάφορες περιοχές.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θύματα, ωστόσο, πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν έξω από τα σπίτια τους μετά τον σεισμό.

Και στη Σμύρνη

Σχεδόν ταυτόχρονα σημειώθηκε νέα, μικρότερη σεισμική δόνηση στην Σμύρνη, σε απόσταση 500 χλμ από το Ικόνιο, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σε εστιακό βάθος 7,9 χλμ.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές και θύματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η νότια επαρχία των Αδάνων συγκλονίστηκε από σεισμό μεγέθους 5,5 βαθμών, ο οποίος έγινε αισθητός στο κέντρο της πόλης και στις γύρω συνοικίες, προκαλώντας πανικό στους πολίτες.

Ο σεισμός στο Ικόνιο έρχεται σχεδόν έξι μήνες μετά από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που επηρέασαν τεράστιες εκτάσεις της νοτιοανατολικής περιοχής της χώρας και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους.

Η Τουρκική Δημοκρατία, ιδίως οι μεγάλες πόλεις της στα δυτικά, αντιμετωπίζει συνεχείς κινδύνους σεισμών εξαιτίας αρκετών ρηγμάτων που διασχίζουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ