ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά αντίποινα για τα ουκρανικά χτυπήματα - Χτύπησαν αεροναυπηγική βιομηχανία

Ρωσικά αντίποινα για τα ουκρανικά χτυπήματα - Χτύπησαν αεροναυπηγική βιομηχανία
Ρωσικό πολεμικό με πυραύλους Kinzhal (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo, File

Σε αντίποινα προχώρησε η Ρωσία μετά την δεύτερη επίθεση μέσα σε λίγα 24ωρα που πραγματοποίησαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μια νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της χώρας μας (…) Έπληξαν τη Motor Sich και την περιοχή του Χμελνίτσκι» ανέφερε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του που μεταδίδεται από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το εργοστάσιο της Motor Sich στη Ζαπορίζια είχε χτυπηθεί από τους Ρώσους λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πέρσι το φθινόπωρο το ουκρανικό κράτος εθνικοποίησε την εταιρεία η οποία κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη, ελικόπτερα και drone.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει το πλήγμα.

«Το καθεστώς του Κιέβου, χωρίς να καταδικάζεται από τις Δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς, εφαρμόζει ενεργά νέες τρομοκρατικές μεθόδους, αυτή τη φορά στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες ενέργειες που δεν θα μείνουν αναπάντητες και οι δράστες τους αναπόφευκτα θα τιμωρηθούν» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Περισσότερα χτυπήματα ζητά ο Μεντβέντεφ

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε να εξαπολύσει η Μόσχα περισσότερα πλήγματα κατά των ουκρανικών λιμανιών ως απάντηση στις επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και να προκαλέσει στην Ουκρανία μια οικολογική καταστροφή, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις έρχονται αφότου ουρανικά drones έπληξαν το Σάββατο (5/8) το ρωσικό πετρελαιοφόρο Sig στο στενό του Κερτς, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Το ουκρανικό ναυτικό drone μετέφερε 450 κιλά εκρηκτικών.

Έίχε προηγηθεί επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια μεγάλη ναυτική βάση στο Ναβαροσίσκ, μια παράκτια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας σε όγκο φορτίου. Παρά το γεγονός πως δημοσιεύτηκαν εικόνες που ήθελαν το ρωσικό αποβατικό σκάφος, να έχει χτυπηθεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ