ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Θρήνος & έρευνες σε όλη την Τουρκία για τους τρομοκράτες

Κωνσταντινούπολη: Θρήνος & έρευνες σε όλη την Τουρκία για τους τρομοκράτες
REUTERS/Murad Sezer

Στα πολλά και αναπάντητα ερωτήματα, που δημιουργεί η συνεχής δράση των τρομοκρατών στο τουρκικό έδαφος και μάλιστα παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις και τα σημεία - στόχους.

Αυτή τη φορά η τουρκική αστυνομία έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της τους τρεις βομβιστές του αεροδρομίου Ατατούρκ επιχειρώντας με βάση την καταγωγή τους να ξεδιπλώσουν το «κουβάρι» που θα οδηγήσει στον ισλαμιστικό θύλακα που δρα ανενόχλητος σχεδόν σκορπώντας τον θάνατο.

Ιδιαίτερα η καταγωγή δύο εκ των βομβιστών – από το Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία – ίσως δώσει σημαντικά στοιχεία στις Αρχές. Οι έρευνες απέδωσαν κάποιους καρπούς καθώς 13 άτομα προσήχθησαν από συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, ενώ εννέα εξ αυτών συνελήφθησαν και ανακρίνονται συνεχώς από την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή η τουρκική κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη, ενώ η ανασφάλεια πολλαπλασιάζεται. Σ’ αυτό συντελούν και οι εικόνες που συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας με την αδίστακτη δράση των τζιχαντιστών. Στο πιο πρόσφατο βίντεο, ένας εκ των βομβιστών έχει εντοπίσει έναν αστυνομικό με πολιτικά και αφού τον βάζει να γονατίσει τον εκτελεί δίχως δισταγμό, δείχνοντας το μίσος με το οποίο μπορούν να δράσουν οι εντεταλμένοι του ISIS.

Η Τουρκία θρηνεί και κηδεύει από σήμερα τα 42 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Ακόμα και στο αεροδρόμιο οι εργαζόμενοι προσευχήθηκαν για τους νεκρούς, αλλά και τους τραυματίες εκ των οποίων πολλοί χαροπαλεύουν. Η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είναι αισθητή παντού και η χώρα δείχνει πως είναι σε πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ