ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Στους 36 οι νεκροί από τις φωτιές στο Μάουι

Χαβάη: Στους 36 οι νεκροί από τις φωτιές στο Μάουι
Απίστευτες εικόνες στο Μάουι (Alan Dickar via AP)

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις πυρκαγιές στο Μάουι, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Χαβάης

Η πυρκαγιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων διερχόμενου τυφώνα, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να μην μπορεί να τις θέσει υπό έλεγχο.

Εκατοντάδες κτήρια έχουν καταστραφεί ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς ήδη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους 271 κτήρια καταστράφηκαν και δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έχουν εγκαταλείψει το νησί.

Επιπλέον πάνω από 11.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, εδώ και ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενώ εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

«Καταφέραμε να σωθούμε στο παραπέντε», λέει ο Καμουέλα Καβαακόα, που κατάφερε να σωθεί μαζί με την οικογένειά του για να προσθέσει: «Ήταν τόσο σκληρό να κάθομαι και να βλέπω την πόλη μου να γίνεται στάχτη και να μην μπορώ να κάνω κάτι. Ένιωθα αβοήθητος».

Εικόνες Αποκάλυψης

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την περιοχή είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές, θυμίζοντας εικόνες Αποκάλυψης.

Δραματική είναι η κατάσταση στην ιστορική πόλη Λαχάινα, η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί, σύμφωνα με τον γερουσιαστή της περιοχής Μπράιαν Σατζ.

«Βιώνουμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ μου. Όλη η Λαχάινα έχει γίνει στάχτη. Είναι σαν αποκάλυψη» ανέφερε ο κάτοικος της πολης, Μέισον Τζάρβι ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει την περιοχή.

«Είναι σαν να έχει βομβαρδιστεί. Σαν ζώνη πολέμου» περιγράφει ο πιλότος ελικοπτέρου, Ρίτσαρντ Όλστεν.

Εναέρια βίντεο δείχνουν στήλες καπνού να υψώνονται από το ένα οικοδομικό τετράγωνο στο άλλο στη Λαχάινα, τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στο Μάουι, όπου στεγάζονται πολλά μεγάλα ξενοδοχεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, ενώ αρκετοί ψάχνουν τους δικούς τους, καθώς δεν έχουν νέα τους.

Το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι έχει περισυλλέξει 12 άτομα που αναγκάστηκαν να πηδήξουν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που πλησίαζαν την πόλη.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες με εγκαύματα ή από εισπνοή καπνού.

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία ενός κατοίκου του Μάουι, Ντάνιελ Σάλιβαν ο οποίος έκανε λόγο μιλώντας στο CNNi για σκηνές αποκάλυψης ενώ η φωτιά περικύκλωνε το σπίτι του.

Το σπίτι του σώθηκε αλλά πολλοί φίλοι του δεν ήταν τυχεροί καθώς έχασαν τα πάντα.

«Η φωτιά μπλόκαρε τα πάντα (...) Ήταν σαν αποκάλυψη. Δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο».

Η παρέμβαση Μπάιντεν

«Διέταξα να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ομοσπονδιακοί πόροι στα νησιά για να βοηθήσουν στις προσπάθειες» κατάσβεσης των πυρκαγιών, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το υπουργείο Μεταφορών εργάζεται σε συντονισμό με αεροπορικές εταιρείες για την εσπευσμένη απομάκρυνση τουριστών από το νησί Μάουι, το οποίο υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ