ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την καταστροφή - Άνθρωποι πηδούν στον ωκεανό για να σωθούν

Χαβάη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την καταστροφή - Άνθρωποι πηδούν στον ωκεανό για να σωθούν
Maxar Technologies via AP

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές  στην ιστορική κοινότητα Μάουι της Λαχάινα στη Χαβάη.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν πριν από τη φωτιά αυτής της εβδομάδας δείχνουν δρόμους γεμάτους ζωή που περιβάλλονται με πράσινη βλάστηση. Αντίθετα, οι εικόνες που τραβήχτηκαν μετά τη φωτιά δείχνουν ένα γκρίζο, άγονο τοπίο, μερικές φορές με πυκνά σύνεφα καπνού να αναβλύζει από τα ερείπια.

Ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν Τζούνιορ είπε ότι η περιοχή μετά την πυρκαγιά, δεν μοιάζει με το μέρος που γνώρισε μεγαλώνοντας.

«Το πιο κοντινό πράγμα με το οποίο νομίζω ότι μπορώ να το συγκρίνω είναι ίσως μια εμπόλεμη ζώνη ή την καταστροφή μετά από έκρηξη βόμβας», είπε στο «Good Morning America» του ABC την Παρασκευή. «Ήταν αυτοκίνητα στο δρόμο, πόρτες ανοιχτές, λιωμένες στο έδαφος. Οι περισσότερες δομές δεν υπάρχουν πλέον», σημείωσε.

Άνθρωποι πηδούν στον ωκεανό για να σωθούν

Βίντεο ντοκουμέντο, δείχνει ανθρώπους να πηδούν σε βραχώδη ακτή στον ωκεανό, με τα σακίδιά τους στην πλάτη ώστε να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Μαρτυρίες ανθρώπων, που βρέθηκαν στην πύρινη λαίλαπα της Χαβάης, έρχονται στο φως και συγκλονίζουν την ώρα που το νησί μετρά νεκρούς, τραυματίες και υλικές ζημιές.

Η Τι Ντανγκ βρισκόταν σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο με τα τρία της παιδιά και τον σύζυγό της στην Φροντ Στριτ της Λαχάινα, όταν είδε τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα προς το μέρος τους.

Όταν είδαν τα οχήματα γύρω τους άρχισαν να παίρνουν φωτιά αποφάσισαν, όπως αναφέρει το BBC, να αρπάξουν τα τρόφιμα, το νερό και τα τηλέφωνά τους και να τρέξουν προς τη θάλασσα.

Είχαν ήδη δει άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις ταχύτατα κινούμενες φλόγες να κάνουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλικιωμένης γυναίκας που με τη βοήθεια άλλων περιοίκων μπήκε στον ωκεανό.

«Έπρεπε να φτάσουμε στον ωκεανό», δήλωσε την Πέμπτη (10/8) στο BBC News η μητέρα από το Κάνσας. «Δεν υπήρχε τίποτε άλλο γιατί ήμασταν περικυκλωμένοι από τις φλόγες».

Με τα παιδιά τους - ηλικίας πέντε, 13 και 20 ετών - έμειναν αρχικά κοντά στην ακτή. Αλλά καθώς πλησίαζε το βράδυ και η παλίρροια ανέβαινε, το νερό άρχισε να τους ρίχνει στον βραχώδη τοίχο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να υποστεί ένα βαθύ κόψιμο στο πόδι της.

Όταν η σειρά των αυτοκινήτων στην Φροντ Στριτ - «τουλάχιστον 50» από αυτά - άρχισε να εκρήγνυται, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πιο βαθειά καθώς συντρίμμια άρχισαν να εκτοξεύονται προς το μέρος τους.

Βρέθηκαν στο νερό για σχεδόν τέσσερις ώρες, είπε η ίδια.

Ήταν απόγευμα Τρίτης, αλλά ο ουρανός πίσω τους ήταν κατάμαυρος από τον καπνό της πυρκαγιάς.

Ήταν μια οδυνηρή δοκιμασία για την οικογένεια, η οποία δεν ήξερε αν θα κατάφερναν να βγουν ζωντανοί. Κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά της από την καταπόνηση λιποθύμησε μέσα στο νερό.

Ο πυροσβέστης που τους έσωσε

Τελικά η σωτηρία ήρθε από έναν πυροσβέστη που τους κατεύθυνε μέσα από τους φλεγόμενους δρόμους.

Θυμάται τον πυροσβέστη να τους λέει: «Δεν ξέρω καν αν θα τα καταφέρουμε. Απλά κάντε ό,τι σας λέω. Αν σας πω να πηδήξετε, πηδήξτε. Αν σας πω να τρέξετε, τρέξτε».

Όλη η οικογένεια υπέστη εγκαύματα.

Αφού έφτασε σε καταφύγιο στο Maui Prep School, αναγκάστηκαν να μετακινηθεί άλλες δύο φορές, μεταξύ των οποίων μία φορά επειδή ένα καταφύγιο απειλήθηκε από τις φλόγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ