ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Η στιγμή που οι μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων χτυπούν τα οχήματα του ΟΗΕ

Κύπρος: Η στιγμή που οι μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων χτυπούν τα οχήματα του ΟΗΕ
Sigmalive.com

Στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο βίντεο από την επίθεση Τουρκοκυπρίων με μπουλντόζες στα οχήματα μελών των Ηνωμένων Εθνών που κατευθύνθηκαν, το πρωί της Παρασκευής (18/8),.στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα για να εμποδίσουν εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του status quo.

Στο σημείο που έφτασαν τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών προκλήθηκε ένταση με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται σωματικά εναντίον κάποιων ανδρών της UNFICYP και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Σε ανακοίνωσή της η UNFICYP καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από άτομα της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρει το sigmalive.com.

Καταδικάζει η Λευκωσία

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Λευκωσία καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, με την επίθεση κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σημειώνοντας πως «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ».

Καταδίκη και από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα επεισόδια καταδικάζει με ανάρτηση του στο Twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα». Σε σχέση με το πιο θέμα ο κ. Μισέλ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ