ΚΟΣΜΟΣ

Λούσι Λέτμπι: Το προφίλ της πιο επικίνδυνης serial killer στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας

Λούσι Λέτμπι: Το προφίλ της πιο επικίνδυνης serial killer στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας
Η 33χρονη Λόυσι Λέτμπι καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester Cheshire Constabulary via AP

«Δεν μου αξίζει να ζω. Τα σκότωσα επίτηδες επειδή δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίσω. Είμαι ένας φρικτός, κακός άνθρωπος. Είμαι το κακό. Το έκανα»: Αυτά έγραφε η Λούσι Λέτμπι στα σημειώματα που βρέθηκαν στο σπίτι της όταν συνελήφθη, τον Νοέμβριο του 2020.

Η ανατριχιαστική ιστορία της πλέον επικίνδυνης serial killer που δολοφονούσε νεογέννητα και συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη, έλαβε τέλος την Παρασκευή, 18/8, με το δικαστήριο να κρίνει ένοχη την 33χρονη νοσοκόμα για τη δολοφονία επτά βρεφών και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ακόμα έξι βρεφών σε μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester, στη βορειοδυτική Αγγλία.

«Ψυχρή, μεθοδική, στυγνή και επίμονη» ήταν οι χαρακτηρισμοί που τις απέδωσε η κατηγορούσα αρχή.

Η 33χρονη Λέτμπι καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester και για επίθεση σε άλλα νεογέννητα, συχνά ενώ δούλευε νυχτερινές βάρδιες, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016.

skynews-lucy-letby-arrest-guilty_6254619.jpg

Η Λούσι Λέτμπι τη στιγμή της σύλληψής της / Πηγή: Screengrab/Youtube

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η νοσοκόμα υποστήριξε ότι τα έγραψε επειδή «είχε την εντύπωση πως έκανε κάτι κακό». «Πίστευα ότι ήμουν φρικτή (…) έκανα λάθη χωρίς να το ξέρω». Eπέμεινε δε, ότι τα κείμενα αυτά δεν ήταν ομολογία αλλά τα συνέταξε ενώ βρισκόταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση.

Προσερχόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ντυμένη στα μαύρα, ενώ επαναλάμβανε πως αισθανόταν «αποκαρδιωμένη» από τη στιγμή που κατάλαβε πως την υποπτεύονταν από το 2016: «Δεν το πίστευα, δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κατηγορηθώ για κάτι χειρότερο από αυτό», είπε, εξηγώντας ότι «ήθελε πάντα να εργαστεί με παιδιά».


Η Λούσι Λέτμπι γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1990 και μεγάλωσε στο Hereford με τη μητέρα της Σούζαν και τον πατέρα της, Τζον, δυο τραγικές φιγούρες που παρακολουθούσαν σιωπηλοί την ακροαματική διαδικασία της δίκης.

Ηταν το πρώτο άτομο στην οικογένειά της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Σπούδασε νοσηλευτική για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της, πραγματοποίησε πολυάριθμες πρακτικές ασκήσεις, οι περισσότερες στο νοσοκομείο Countess of Chester, είτε στον παιδικό θάλαμο είτε στη μονάδα νεογνών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκάλυψε επίσης πώς καθοδηγούσε πέντε ή έξι σπουδαστές νοσηλευτικής στο εν λόγω νοσοκομείο, ενώ εκτίμησε ότι είχε φροντίσει εκατοντάδες νεογέννητα μωρά κατά το επίμαχο διάστημα 2015 -2016.

Όταν κάποια στιγμή η Λέτμπι ρωτήθηκε από τον συνήγορό της, τον Μπεν Μάιερς, επέμεινε ότι ποτέ δεν έκανε κακό στα βρέφη: «Ήταν αντίθετο με την ιδιότητά μου ως νοσοκόμας», είπε, τονίζοντας ότι «η δουλειά της ήταν η ζωή της» και «ο κόσμος της έσβησε» όταν την έδιωξαν από το τμήμα νεογνολογίας.

letby2.jpg
Πηγή: Screengrab/Youtube

Σύμφωνα με το BBC, η Λέτμπι αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή κάθε κατηγορία ενώ ζούσε, όπως είπε η ίδια, μια ήρεμη μα αρκετά ενεργή κοινωνική ζωή: «Παρακολουθούσα τακτικά μαθήματα σάλσα, έβγαινα με φίλους, πήγαινα διακοπές με φίλους, στο γυμναστήριο».

Στην ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι η Λέτμπι εκ των υστέρων έδειξε «ασυνήθιστο ενδιαφέρον» για τις οικογένειες των παιδιών και τα «παρακολουθούσε» στο Facebook. Σημειώνεται ότι ιατρικά έγγραφα σχετικά με τη φροντίδα των βρεφών βρέθηκαν όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της, χρόνια αργότερα.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή υπόθεση serial killer στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας. Η φονική δράση της 33χρονης κράτησε για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016.
Το 2018 και το 2019, η Λέτμπι είπε επίσης συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελέυεθρεη ελλείψει στοιχείων.

Η έρευνα της αστυνομίας του Cheshire για την υπόθεση ξεκίνησε λόγω του αδιανόητα συχνού αριθμού των θανάτων βρεφών στο νοσοκομείο και κράτησε δύο χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 70 αστυνομικών και λοιπού πολιτικού προσωπικού.

Η ποινή της Λέτμπι θα εκδοθεί, σύμφωνα με το CNNi, στις 21 Αυγούστου, ενώ η κατηγορούμενη αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της τελικής ετυμηγορίας.

Στις 8 Αυγούστου, όταν διαβάστηκαν οι πρώτες ετυμηγορίες ενοχής από τον πρόεδρο των ενόρκων (μετά από 76 ώρες διαβουλεύσεων) η 33χρονη ξέσπασε σε δάκρυα, καθώς επίσης και στις 11 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε η δεύτερη σειρά των ετυμηγοριών ενοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ