ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στην Τενερίφη: Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την καταστροφή- 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν

Πυρκαγιές στην Τενερίφη: Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την καταστροφή- 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν
Το πύρινο μέτωπο στην Τενερίφη Twitter / Copernicus

Το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά που κατακαίει ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη για τέταρτη ημέρα (19/8), αποτυπώνει σε δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Περίπου 26.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς τεράστια πυρκαγιά στο ισπανικό τουριστικό νησί Τενερίφη εξακολουθεί να μαίνεται από την Τρίτη, ενώ εκτιμάται πως το πύρινο μέτωπο έχει κάψει περίπου 6.424 στρέμματα γης.

AP Photo/Arturo Rodriguez

«Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς, περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί», ανέφεραν σε ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) οι υπηρεσίες διάσωσης.

AP Photo/Arturo Rodriguez

Να σημειωθεί πως, όπως μεταδίδει το Associated Press oι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα της Παρασκευής (18/8) για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο.

«Είναι η πιο περίπλοκη πυργαγιά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για το αρχιπέλαγος των Καναρίων», σύμφωνα με τις αρχές.

Μέχρι χθες, Παρασκευή, 18/9, είχαν απομακρυνθεί 4.500 άνθρωποι, όμως το Σάββατο το πρωι εκκενώθηκαν άλλοι πέντε δήμοι.

Ο επικεφαλής των δασικών υπηρεσιών, Πέδρο Μαρτίνεθ, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους πως η περίμετρος της πυρκαγιάς "σχεδόν σίγουρα αυξήθηκε πολύ" στη διάρκεια της νύχτας και πως "κατεβαίνει σταθερά" το βουνό στην περιοχή Σάντα Ούρσουλα

«Όταν βγαίνεις έξω, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Νιώθεις σαν κάτι να έχει κολλήσει στο λαιμό σου», είπε η 37χρονη Άλμπα Χιλ, κάτοικος του χωριού Λα Εσπεράνθα, όπου οι αρχές διέταξαν τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του πυκνού καπνού. Η Χιλ μαζί με την οικογένεια της ξαγρύπνησαν μέχρι τις 4 το πρωί ανησυχώντας για τις φλόγες που έκαιγαν το βουνό.

AP Photo/Arturo Rodriguez

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά που είχαμε στα Κανάρια Νησιά τα τελευταία 40 χρόνια», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φερνάντο Κλαβίχο, στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Κάθε πρόσβαση στα βουνά του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου για τους τουρίστες όρους Τέιδε, έχει αποκλειστεί. Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.

Την περασμένη εβδομάδα, νέο κύμα καύσωνα στέγνωσε τη βλάστηση σε πολλές περιοχές των Καναρίων, επιτείνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Ήδη αυτό το καλοκαίρι η ισπανική Πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές σε Γκραν Κανάρια και Λα Πάλμα, άλλα δυο νησιά του αρχιπελάγους των Καναρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ