ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Σε επιφυλακή οι κάτοικοι ενόψει της επέλασης του τυφώνα Χίλαρι

Καλιφόρνια: Σε επιφυλακή οι κάτοικοι ενόψει της επέλασης του τυφώνα Χίλαρι
Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια γεμίζουν σακιά με άμμο από την παραλία προκειμένου να οχυρώσουν τα σπίτια και τους δρόμους ενόψει του τυφώνα Χίλαρι EPA /CAROLINE BREHMAN

Με το αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) να προειδοποιεί ότι ο τυφώνας Χίλαρι θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ απειλητικές πλημμύρες για τη ζωή των κατοίκων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό, οι αρχές της Καλιφόρνιας προετοιμάζονται για την επικείμενη άφιξη της τροπικής καταιγίδας η οποία ήδη φέρνει σφοδρούς ανέμους και πλημμύρες στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό.

Οπως μεταδίδει το BBC και οι κάτοικοι προστατεύουν τα σπίτια και κλείνουν τους δρόμους τοποθετώντας σακιά με άμμο, μεταξύ άλλων στο Λονγκ Μπιτς και στο Παλμ Σπρινγκς.

27562827.jpg
Μια γυναίκα οχυρώνει το σπίτι της στην Καλιφόρνια με σακιά άμμο ενόψει του τυφώνα Χίλαρι / EPA /CAROLINE BREHMAN

Η τροπική καταιγίδα πλήττει ήδη την μεξικανική πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια με ισχυρούς ανέμους που «τρέχουν» με 119 χλμ/ώρα. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διασχίσει ένα ρέμα με το αυτοκίνητό του.

AP23231566853153.jpg
Δορυφορική λήψη του τυφώνα Χίλαρι / NOAA via AP

Ο τυφώνας Χίλαρι προβλέπεται να εξασθενήσει καθώς κινείται βόρεια. Πρόκειται για την πρώτη τροπική καταιγίδα που πλήττει την Καλιφόρνια εδώ και 84 χρόνια. Η τελευταία φορά που έφτασε τυφώνας στη νότια Καλιφόρνια ήταν στο Λονγκ Μπιτς το 1939.

AP23232608107609.jpg
Κάποιοι σέρφερ πάντως απολαμβάνουν προς το παρόν τα κύματα / AP Photo/Damian Dovarganes

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα πρόσφατα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ - και αρκετές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο - έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

27562771.jpg
EPA /CAROLINE BREHMAN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ