ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία: Απαγόρευση εισόδου στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς - Ποιες δηλώσεις του ενόχλησαν

Μολδαβία: Απαγόρευση εισόδου στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς - Ποιες δηλώσεις του ενόχλησαν
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς AP Photo/Efrem Lukatsky

Μία αναπάντεχη... έκπληξη είχε ο Σέρβος τραγουδιστής Γκόραν Μπρέγκοβιτς και το συγκρότημά του, μόλις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Κισινάου στη Μολδαβία την Κυριακή (20/8), στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Gustar Festival, όταν η συνοριακή αστυνομία του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα για «λόγους ασφαλείας».

Η συνοριακή αστυνομία, σύμφωνα με τοπικά μέσα, δεν έχει δώσει ακόμη εξήγηση για την υπόθεση, αλλά εκτιμάται πως σχετίζεται με φιλορωσικές δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν.

Οι Αρχές στο Κισινάου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν προειδοποιήσει πως δημόσια πρόσωπα που πραγματοποιούν δηλώσεις σχετικές με τον πόλεμο, διχόνοια και μίσος είναι ανεπιθύμητα στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, χωρίς να εξειδικεύεται περαιτέρω.

Οι διοργανωτές του Gustar Festival δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση να απαγορεύσουν την είσοδο στον Μπρέγκοβιτς στη Μολδαβία. Ανέφεραν πως ανυπομονούσαν για την ερμηνεία του και ότι είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης.

Ο ίδιος ο Μπρέγκοβιτς εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ. Δήλωσε πως περιοδεύει με τους μουσικούς του σε όλη την Ευρώπη και δεν είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη στήριξης της Μολδαβίας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ