ΚΟΣΜΟΣ

Στο "μικροσκόπιο" του FBI τα mail της Χίλαρι

Στο "μικροσκόπιο" του FBI τα mail της Χίλαρι
REUTERS/Jim Young

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς ανακοίνωσε ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, δεν θα εξαιρεθούν από την έρευνα του FBI.

"Μολονότι δεν παίζω κανέναν ρόλο στην έρευνά τους, θα ενημερώνομαι για τις συστάσεις τους και θα τις αποδέχομαι ως έχουν" ανέφερε η υπουργός, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει κάθε υποψία περί ανάμιξης της κυβέρνησης και της ίδιας προσωπικά στην υπόθεση.

Η Λιντς σημείωσε ότι κατανοεί πως η πρόσφατη συνάντησή της με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον "ρίχνει μια σκιά" στην ανεξαρτησία της έρευνας που διεξάγει η δικαιοσύνη σε βάρος της συζύγου του. Ωστόσο, επιμένει πως δεν πρόκειται να αναμιχτεί στην έρευνα των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε με τη Λορέτα Λιντς στο Φοίνιξ το βράδυ της Δευτέρας, ένα γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ρεπουμπλικανούς. Η Χίλαρι Κλίντον είναι πλέον υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, όμως η προεκλογική εκστρατεία της αμαυρώθηκε εδώ και μήνες από την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της για επαγγελματικούς σκοπούς όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013). Την υπόθεση αυτή έχει αναλάβει να διερευνήσει το FBI.

Το βράδυ της Δευτέρας το αεροπλάνο του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε σταθμευμένο δίπλα σε εκείνο που μετέφερε την Λιντς, στο αεροδρόμιο του Φοίνιξ. Ο πρώην πρόεδρος ανέβηκε στο αεροσκάφος της υπουργού, την οποία γνωρίζει καλά εδώ και χρόνια, και συζήτησε μαζί της. Η Λιντς στη συνέχεια υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή ήταν εντελώς τυχαία και ότι η συζήτηση δεν αφορούσε τις έρευνες.

Ωστόσο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατήγγειλε αυτήν την "πρωτοβουλία" του Κλίντον, και μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι η συνάντηση πιθανότατα υποκινήθηκε από την ίδια τη Χίλαρι. Σύμφωνα μάλιστα με τον μεγιστάνα, η συνάντηση επρόκειτο να παραμείνει κρυφή αν δεν είχε πέσει στην αντίληψη ενός ντόπιου δημοσιογράφου. "Υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι η συνάντηση αυτή ήταν τυχαία;" διερωτήθηκε με μήνυμά του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ