ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός ο Ερντογάν: Φταίνε οι Κυανόκρανοι για το επεισόδιο με τους Τουρκοκύπριους στην Πύλα

Προκλητικός ο Ερντογάν: Φταίνε οι Κυανόκρανοι για το επεισόδιο με τους Τουρκοκύπριους στην Πύλα
AP Photo/Pavel Golovkin

Μετά από σιωπή τριών ημερών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) την ευθύνη για το επεισόδιο της Παρασκευής στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στην Πύλα.

 

Σύμφωνα με το AFP, ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, 21/8, «απαράδεκτη» την παρέμβαση κυανόκρανων στην περιοχή.

«Με την παρέμβασή τους εναντίον χωρικών και τις ανάρμοστες δηλώσεις τους, οι κυανόκρανοι υπονόμευσαν την αμεροληψία τους και την ήδη πληγωμένη φήμη τους», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Χαρακτήρισε επίσης «παράνομη και απάνθρωπη» την παρέμβαση κυανόκρανων που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.

Τα επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 18/8 κοντά στην Πύλα, εντός της Νεκρής Ζώνης που χωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ήταν ένα από τα πλέον σοβαρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τέσσερις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν και τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές, καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες» κοντά στην Πύλα.

«Η κατάσταση είναι ήρεμη μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας», δήλωσε τη Δευτέρα 21/8, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ