ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρισμοί στην Ινδία για την προσελήνωση του διαστημικού της σκάφους

Πανηγυρισμοί στην Ινδία για την προσελήνωση του διαστημικού της σκάφους
Πανηγυρισμοί στην Ινδία για την επιτυχή προσελήνωση του διαστημικού της σκάφους

Ενθουσιασμός επικρατεί στην Ινδία για την επιτυχή προσελήνωση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι.

«Είναι μια ιστορική μέρα για τον ινδικό διαστημικό τομέα», αναφέρει ο Μόντι με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Associated Press, δείχνουν παιδιά σε σχολείο της Ινδίας να πανηγυρίζουν για την επιτυχή προσελήνωση.

Η Ινδία κατάφερε να εισέλθει στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, λίγες ημέρες μετά την συντριβή του διαστημικού σκάφους της Ρωσίας στην ίδια, ανεξερεύνητη, περιοχή της Σελήνης.

Δημοσιογράφοι καταγράφουν με τα κινητά τους τη ζωντανή μετάδοση της προσελήνωσης του ινδικού διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3
AP Photo/Aijaz Rahi

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση είναι τα μόνα έθνη που έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενες προσεδαφίσεις διαστημικών σκαφών στο φεγγάρι.

Το Chandrayaan, που στα σανσκριτικά σημαίνει «σεληνιακό όχημα», εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota στο νότιο κρατίδιο Andhra Pradesh της Ινδίας στις 14 Ιουλίου.

Η αποστολή σηματοδοτεί τη δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να ολοκληρώσει μια ομαλή προσεδάφιση στο φεγγάρι. Η πρώτη προσπάθεια, το 2019 με το Chandrayaan-2, συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια λόγω προβλημάτων λογισμικού και δυσκολιών στη μείωση ταχύτητας κατά την κάθοδό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ