ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία
AP Photo / Ivan-Sekretarev

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα (24/08) νέες κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία, που κατηγορούν κυρίως για την εμπλοκή τους στον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν σιωπηλές ενόσω η Ρωσία διαπράττει αυτά τα εγκλήματα πολέμου και αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συνέπεσε χρονικά με την επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 11 Ρώσους, κυρίως περιφερειακούς αξιωματούχους αρμόδιους για τα δικαιώματα των παιδιών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ θα παγώσουν. Αφορούν επίσης δύο οντότητες: την «κατασκήνωση» Άρτεκ στην Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και μια κατασκήνωση «επανεκπαίδευσης» για τα παιδιά στην Τσετσενία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα λάβει επίσης μέτρα περιορισμού έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε βάρος τριών Ρώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Ουκρανών ανηλίκων.

«Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της συνέλαβαν παιδιά που έφευγαν μακριά από τη βία, ανάγκασαν παιδιά να εγκαταλείψουν τα σχολεία και τα ορφανοτροφεία, και τοπικοί πληρεξούσιοι εξαπάτησαν ή ανάγκασαν τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στις λεγόμενες καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και αρνήθηκαν να τα επιστρέψουν», δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, αναφερόμενη σε αυτούς τους καταυλισμούς «πλύσης εγκεφάλου» των παιδιών, ακόμη και εκπαίδευσης στρατιωτών.

«Ακούτε Ρώσους αξιωματούχους να λένε ότι αυτές οι μεταφορές παιδιών αποτελούν μέρος επιχείρησης απομάκρυνσής τους για ανθρωπιστικούς λόγους. Αλλά αυτό είναι μια χονδροειδής διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μια μάταιη προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα», επέμεινε.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής μίλησε επίσης για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι λευκορωσικές αρχές φέρεται να βοήθησαν στη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία σε καταυλισμούς στη Λευκορωσία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον «παράνομο εκτοπισμό» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 - κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ