ΚΟΣΜΟΣ

«Mπλε υπερσελήνη»: H μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του χρόνου

«Mπλε υπερσελήνη»: H μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του χρόνου
Το όνομα του «μπλε» σούπερ φεγγαριού δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του φεγγαριού. Στην πραγματικότητα, θα είναι πορτοκαλί. photo/Pexels

Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει τον Αύγουστο 30, ημέρα Τετάρτη, και το περίεργο όνομά της αξίζει μια εξήγηση. Ονομάζεται «μπλε υπερσελήνη», είναι το αποτέλεσμα τριών σεληνιακών φαινομένων που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Το όνομα του «μπλε» σούπερ φεγγαριού δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του φεγγαριού. Στην πραγματικότητα, θα είναι πορτοκαλί. Το μπλε supermoon παίρνει το πρώτο μέρος του ονόματός του για διαφορετικό λόγο: Είναι η δεύτερη πανσέληνος τον Αύγουστο.

Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερσελήνη του Αυγούστου εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία: δύο πανσέληνες που συμβαίνουν τον ίδιο μήνα. Αυτό είναι περιστασιακά αναπόφευκτο. Μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Δεδομένου ότι η Σελήνη Sturgeon συνέβη τον Αύγ. 1, 2023, τον Αύγ. 30 η πανσέληνος θα είναι μπλε φεγγάρι. Τα μπλε φεγγάρια αυτού του τύπου, που ονομάζονται "ημερολογιακά μπλε φεγγάρια", εμφανίζονται περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια, με το επόμενο να εμφανίζεται στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με την ώρα και την ημερομηνία.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερσελήνους το 2023. Στα 222.043 μίλια (357.344 χιλιόμετρα) από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερσελήνη του 2023, αν και θα είναι μόλις 20 μίλια (33 χιλιόμετρα) πιο κοντά από τον Αύγουστο . η πανσέληνος του 1, η οποία ήταν 222.023 μίλια (357.311 χλμ.) μακριά.

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι το Harvest Moon, στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός από το ότι είναι μια από τις πιο γνωστές πανσέληνους της χρονιάς, είναι και η τελευταία υπερσελήνη το 2023.

Μάθετε την ακριβή ώρα ανατολής του φεγγαριού για την τοποθεσία σας και προετοιμαστείτε για το εντυπωσιακό θέαμα της μπλε υπερσελήνης στον ανατολικό ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ