ΚΟΣΜΟΣ

Αμαζόνιος: Το Εκουαδόρ σταματά τις γεωτρήσεις πετρελαίου, η Βραζιλία ξεκινά ενεργειακές επενδύσεις

Αμαζόνιος: Το Εκουαδόρ σταματά τις γεωτρήσεις πετρελαίου, η Βραζιλία ξεκινά ενεργειακές επενδύσεις

Την ώρα που το Εκουαδόρ ανακοίνωνε την ιστορική απόφαση να σταματήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου σε ένα ευαίσθητο αποθεματικό τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η Βραζιλία διατυμπάνιζε τα επενδυτικά της σχέδια για τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία περιλαμβάνουν την εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στις εκβολές του ποταμού Αμαζονίου.

 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι αντιφάσεις της Βραζιλίας για το κλίμα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις χώρες της Νότιας Αμερικής αλλά και για την διεθνή αγορά ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν σε ένα πρώτο στο είδος του δημοψήφισμα να σταματήσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου στο βιοποικιλιακό Εθνικό Πάρκο Γιασούνι.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισημερινού και θα αφήσει το πετρέλαιο στις εκβολές του Αμαζονίου κάτω από τη γη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάρσιο Αστρίνι, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για το Κλίμα, ενός συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως σταυροφόρος του κλίματος, αντιμετωπίζει επικρίσεις για τα σχέδιά του να αναπτύξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής με ορυκτά καύσιμα.

Η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 60 % του Αμαζονίου, αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις όταν φιλοξένησε μια υψηλού προφίλ σύνοδο κορυφής αυτόν τον μήνα για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, όπου ο Λούλα και άλλοι περιφερειακοί ηγέτες αγνόησαν τις εκκλήσεις να υιοθετήσουν την υπόσχεση του Κολομβιανού προέδρου Γκουστάβο Πέτρο να σταματήσει την εξερεύνηση πετρελαίου.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Εκουαδόρ που κέρδισε επαίνους από τους ακτιβιστές για το κλίμα σε όλο τον κόσμο, το γραφείο του Λούλα έστειλε ένα δελτίο τύπου από το υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο προβάλλονται τα σχέδια της κυβέρνησής του να επενδύσει 335 δισεκατομμύρια ρεάλ (64 δισ. ευρώ) στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο επιθυμεί η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras να διερευνήσει το υπεράκτιο τμήμα “FZA-M-59”, κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου, της καρδιάς του τροπικού δάσους, που εκβάλλει στον Ατλαντικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ