ΚΟΣΜΟΣ

Το χάος από την κατάρρευση του βρετανικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα διαρκέσει μέρες

Το χάος από την κατάρρευση του βρετανικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα διαρκέσει μέρες
AP Photo/Alberto Pezzali

Το χάος που προκλήθηκε από την κατάρρευση του βρετανικού συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχιστεί για μέρες, προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Τρίτη 29/08, ο Χάρπερ αναγνώρισε ότι το «τεχνικό ζήτημα», το οποίο διήρκεσε αρκετές ώρες, είχε επηρεάσει χιλιάδες επιβάτες και θα διαρκέσει για «μερικές ημέρες».

«Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν και θα χρειαστούν μερικές μέρες για να επιστρέψουμε σε κανονική λειτουργία», είπε ο Χάρπερ στο BBC.

Τα νέα έρχονται καθώς οι επιβάτες που κατευθύνονταν προς ή από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν «σημαντικές καθυστερήσεις» ή ακυρώσεις πτήσεων, αφού το σύστημα προγραμματισμού πτήσεων των Εθνικών Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας αντιμετώπισε «αστοχία σε όλο το δίκτυο».

Αν και η NATS επιβεβαίωσε σε χθεσινή ανακοίνωση ότι το πρόβλημα «εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε», το χάος που προκλήθηκε από την κατάρρευση, το οποίο οδήγησε στην ακύρωση τουλάχιστον 790 αναχωρήσεων και 785 αφίξεων πτήσεων στα βρετανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αεροπορίας Cirium, συνεχίζεται.

Αρκετά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες ειδοποιούν τους επιβάτες για πιθανές καθυστερήσεις σήμερα εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος ελέγχου.

«Λόγω των χθεσινών τεχνικών προβλημάτων που υπέστη ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδέχεται να υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένα δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων των ακυρώσεων πτήσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου την Τρίτη.

Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, Gatwick, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι επιβάτες θα πρέπει «να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο».

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των EasyJet και British Airways, συμβουλεύουν επίσης τους επιβάτες από ή προς το Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο.

«Εντοπίσαμε και διορθώσαμε το τεχνικό ζήτημα που επηρεάζει το σύστημα σχεδιασμού των πτήσεών μας σήμερα το πρωί», ανέφερε ανακοίνωση στον ιστότοπο της NATS τη Δευτέρα.

«Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για τη διαχείριση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά των πτήσεων που επηρεάζονται».

«Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίσουμε ότι κάθε πτήση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που έχει προκληθεί. Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστεί η πτήση σας», προστίθεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ