ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα χημικά στοιχεία στο Νότιο Πόλο της Σελήνης εντόπισε το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaa

Τα πρώτα χημικά στοιχεία στο Νότιο Πόλο της Σελήνης εντόπισε το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaa
Φωτογραφία από την αποστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) ISRO vía AP

Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα έχει αρχίσει να μεταδίδει από τον Νότιο Πόλο της Σελήνης το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 το οποίο προσεληνώθηκε πριν από μια εβδομάδα. 

Το ρόβερ της διαστημικής αποστολής Chandrayaan-3 όπως αναφέρει το sciencealert έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία θείου, όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο ρόβερ που εξερευνά τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Το όργανο Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) του Chandrayaan-3 πραγματοποίησε τις πρώτες μετρήσεις για τη στοιχειακή σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας κοντά στο Νότιο πόλο. Αυτές οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την παρουσία θείου στην περιοχή, κάτι που δεν ήταν εφικτό από τα όργανα που βρίσκονται σε διαστημόπλοια σε τροχιά», ανέφερε ο ISRO σε ανακοίνωσή του.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις υποδηλώνουν επίσης την παρουσία αλουμινίου, σιδήρου, ασβεστίου, χρωμίου και τιτανίου. Περαιτέρω μετρήσεις αποκάλυψαν την παρουσία μαγγανίου, πυριτίου και οξυγόνου. Τώρα γίνεται περαιτέρω έρευνες σχετικά με την παρουσία υδρογόνου.

Ο Νότιος Πόλος θεωρείται η πιο πλούσια σε νερό περιοχή της Σελήνης και το ρόβερ Chandrayaan-3, γνωστό ως Pragyan, θα περάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες αναζητώντας σημάδια νερού σε μορφή πάγου. Παράλληλα, θα μελετήσει την ατμόσφαιρα και τη σύνθεση του Νότιου Πόλου.

Το μικρό ρόβερ ζυγίζει μόνο 25,8 κιλά και έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού γερμανικού ποιμενικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ