ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Γκαμπόν:«Μεταβατικός πρόεδρος» ο στρατηγός Γκεμά - Ανοίγουν οι δίαυλοι με Παρίσι

Πραξικόπημα Γκαμπόν:«Μεταβατικός πρόεδρος» ο στρατηγός Γκεμά - Ανοίγουν οι δίαυλοι με Παρίσι
Κατεστραμμένη πινακίδα του προέδρου της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά AP Photo/Yves Laurent

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του στρατού της Γκαμπόν, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, αναλαμβάνει «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, με απόφαση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Gabon 24.

«Ο στρατηγός Ολγκί Γκεμά Μπρις διορίστηκε ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών, μεταβατικός πρόεδρος» ανέφερε ένας αξιωματικός, παρουσία δεκάδων ανώτατων στρατιωτικών που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους του στρατού της Γκαμπόν.

Η διάρκεια αυτής της «μεταβατικής περιόδου» κατά την οποία θα ασκούν την εξουσία οι στρατιωτικοί δεν διευκρινίστηκε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα συνεχιστεί «μέχρι νεωτέρας».

Καταδικάζουν ΗΠΑ, Βερολίνο, ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη» " στην Γκαμπόν, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να συμμετάσχουν σε έναν «περιεκτικό και ουσιαστικό διάλογο και να διασφαλίσουν ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται πλήρως σεβαστά», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί από πολύ κοντά» την κατάσταση στη Γκαμπόν, όπου πραξικοπηματίες στρατιωτικοί έθεσαν σε κατ΄οίκον περιορισμό τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, όπως δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους του.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό καθώς και Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην Γκαμπόν είναι ασφαλείς, ενώ χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά» τα διαδοχικά πραξικοπήματα στην Αφρική τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχα και το Βερολίνο καταδίκασε το πραξικόπημα στην Γκαμπόν παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν εύλογες επικρίσεις για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των πρόσφατων εκλογών».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «αν και υπάρχουν νόμιμες επικρίσεις για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των πρόσφατων εκλογών, δεν είναι δουλειά των στρατιωτικών να επεμβαίνουν δια της βίας στην πολιτική διαδικασία. Οι γυναίκες και οι άνδρες της Γκαμπόν πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα και αυτόνομα για το μέλλον τους» τονίζεται σε ανακοίνωση.

Ξαναρχίζει εξορύξεις ο γαλλικός όμιλος Eramet

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, οι πραξικοπηματίες αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν διακόψει την εκπομπή τους νωρίτερα.

Οι δραστηριότητες του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Eramet θα επαναληφθούν σταδιακά «από απόψε» ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 30/8, η εταιρία σε δελτίο Τύπου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που διαθέτουμε σήμερα το βράδυ για τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στην Γκαμπόν, ο γαλλικός όμιλος αποφάσισε την άμεση επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εξόρυξης από αύριο το πρωί, Πέμπτη 31η Αυγούστου», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Συνολικά, η παραγωγή του ορυχείου Μοαντά θα έχει σταματήσει για 24 ώρες και οι σιδηροδρομικές μεταφορές για 18 ώρες», προσθέτει η εταιρία.

Αντιθέτως, παραμένει η διακοπή της κυκλοφορίας των επιβατικών αμαξοστοιχιών «μέχρι νεωτέρας».

25% των παγκόσμιων αποθεμάτων μαγγανίου

Ο μεταλλευτικός όμιλος απασχολεί περισσότερους από 8.700 εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων των υπεργολάβων) στην Γκαμπόν, όπου εκμεταλλεύεται το ορυχείο Μοαντά.

Η τοποθεσία και τα περίχωρά της περιέχουν το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων μαγγανίου και η Comilog, θυγατρική της Eramet, εξόρυξε από εκεί 4,8 εκατομμύρια τόνους το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Η Γκαμπόν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μαγγανίου παγκοσμίως, σύμφωνα με την ειδικευμένη εταιρία στη διαχείριση κινδύνων Coface.

Αυτό το μέταλλο χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα και μπαταριών.

Το μαγγάνιο είναι ένα μετάλλευμα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή κραμάτων όπως ο χάλυβας και το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ