ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: Απορρίπτει τα αιτήματα Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής για αποχώρηση της Βάγκνερ

Λουκασένκο: Απορρίπτει τα αιτήματα Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής για αποχώρηση της Βάγκνερ
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως οι απαιτήσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής για αποχώρηση της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ από τη Λευκορωσία είναι «αβάσιμες και ανόητες», όπως μετέδωσε σήμερα το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA.

Σύμφωνα με το BELTA, ο Λουκασένκο δήλωσε πως η εναντίωση στην παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία είναι αδικαιολόγητη όσο ξένα στρατεύματα σταθμεύουν στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Βάγκνερ, ο επικεφαλής της οποίας Γεβγκένι Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, μετέφερε κάποιους από τους μαχητές της στη Λευκορωσία με βάση συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο ώστε να τελειώσει μια σύντομη ανταρσία του μισθοφορικού στρατού εναντίον του ρωσικού αμυντικού κατεστημένου τον Ιούνιο.

Η Πολωνία και οι γειτονικές της χώρες θεωρούν πως η παρουσία της Βάγκνερ συνιστά απειλή για την ασφάλειά τους, και η Βαρσοβία μετακίνησε ως απάντηση στρατεύματά της ανατολικά προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το BELTA, ο Λουκασένκο δήλωσε πως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν δικαίωμα να παραπονούνται για τη Βάγκνερ στη Λευκορωσία όσο έχουν «ακόμη και έναν ξένο στρατιώτη» στο έδαφός τους.

«Στο μεταξύ, αυτές είναι αβάσιμες και ανόητες απαιτήσεις», είπε.

Η Λευκορωσία δήλωσε στα τέλη Ιουλίου πως μέλη της Βάγκνερ είχαν αρχίσει να εκπαιδεύουν τις ειδικές δυνάμεις της σε στρατιωτικό πεδίο σε απόσταση μόλις μερικών μιλίων από τα σύνορα με την Πολωνία.

Ο Λουκασένκο έχει πει πως ο στρατός του θα επωφεληθεί από την εκπαίδευση από τη Βάγκνερ, η οποία έλαβε μέρος σε ορισμένες από τις πιο σφοδρές μάχες στον πόλεμο της Ουκρανίας και ολοκλήρωσε την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ έπειτα από πολύμηνες μάχες τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ