ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο του Ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία των εξορύξεων, Μπένι Στάινμετζ

Σύλληψη στην Κύπρο του Ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία των εξορύξεων, Μπένι Στάινμετζ
Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/David Bachar

Υπό κράτηση στην Κύπρο είναι ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας των εξορύξεων, Μπένι Στάινμετζ, με βάση ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπως αποκάλυψε την Κυριακή (4/9) εκπρόσωπός του. 

Το ένταλμα εκδόθηκε μετά από την καταδίκη του ερήμην από δικαστήριο στη Ρουμανία το Δεκέμβριο του 2020 σε φυλάκιση πέντε ετών σε μία υπόθεση που σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε έναν όμιλο που φέρεται να προσπάθησε να εξασφαλίσει παράνομα δικαιώματα γης στη Ρουμανία.

Ο Στάινμετζ συνελήφθη στη Λάρνακα την Πέμπτη (31/8) κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο και αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη την Πέμπτη «κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, εξαιτίας ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΕΕΣ) που εκδόθηκε από τις ρουμανικές αρχές, το οποίο έχει ήδη ακυρωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική περιπέτεια για τον Ισραηλινό επιχειρηματία. Στην Ελβετία έχει κριθεί ένοχος για δωροδοκία αξιωματούχων σε μια υπόθεση που αφορά άδειες έρευνας για κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.

«Ο Μπένι Στάινμετζ καλωσορίζει την ευκαιρία να δικαιωθεί σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό κράτος, εναντίον της Ρουμανίας, μιας χώρας διαβόητης για την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στάινμετς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ιντερπόλ ακύρωσε την κόκκινη ειδοποίησή της, ακυρώνοντας έτσι το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι Ρουμάνοι κατά του κ. Στάινμετζ, αφού διαπίστωσε μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματός του για δίκαιη δίκη στη Ρουμανία. Στη σχετική έκθεση που εξέδωσε η Ιντερπόλ, αναφέρεται σαφώς ότι η δίωξη του είχε πολιτικά κίνητρα».

«Ο κ. Στάινμετζ χαιρετίζει την ευκαιρία να αθωωθεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στη διαδικασία κατά της Ρουμανίας, μιας χώρας διαβόητης για την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και στην Κύπρο και θα επιβεβαιώσει ότι τα ισχυρά θεμέλια του ηθικού και νομικού συστήματος της ΕΕ θα υπερισχύσουν έναντι αντιδημοκρατικών πρακτικών, όπως αυτές των ρουμανικών αρχών», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ