ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ: Δεδομένα και ζητούμενα πριν τη μεγάλη «μάχη»

Ένας χρόνος πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ: Δεδομένα και ζητούμενα πριν τη μεγάλη «μάχη»
Οι Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν σε παλαιότερη τηλεμαχία τους AP Photo/Jeff Chiu, File

Ένας χρόνος μένει μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες -μια εκλογική αναμέτρηση που ήδη έχει αρχίσει να διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη

Η πόλωση και οι οριακές διαμάχες είναι δύο από τα στοιχεία για τα οποία μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία, όχι μόνο μέχρι την ανακοίνωση του τελικού νικητή αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά.

Υπάρχουν, ακόμη, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, αρκετές ακόμη παράμετροι, που είναι σαφείς και ξεκάθαρες ενώ φυσικά υπάρχουν και μεταβλητές που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα για τις οποίες είναι αδύνατο ο οποιοσδήποτε να προδικάσει το παραμικρό.

Τα πολλά σίγουρα δεδομένα

Για τους πολιτικούς αναλυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ανεξάρτητα από τις επιλογές στα πρόσωπα που θα λάβουν το χρίσμα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, η μάχη θα κριθεί για ελάχιστες ψήφους και ανάμεσα σε έναν πολύ μικρό αριθμό πολιτειών που θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Με βάση τα δεδομένα και τις δημοσκοπήσεις, όπως αυτές εξελίσσονται, τέσσερις έως επτά είναι οι κομβικές πολιτείες που θα δώσουν νέο Πρόεδρο.

Οι προετοιμασίες για τις αμερικανικές εκλογές έχουν ήδη ξεκινήσει / ΑP Photo

Και στις πολιτείες αυτές, η «μάχη» θα είναι αμφίρροπη.

Το πολιτικό σκηνικό, αλλά και τελικά, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν οι Αμερικανοί πολίτες τον Πρόεδρο της χώρας από το 2008 και την πρώτη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι και το 2020 και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, δείχνει πως το 80% των Αμερικανών κάνει σταθερές επιλογές.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 20 πολιτείες στηρίζουν τους Δημοκρατικούς και αντίστοιχα 20 τους Ρεπουμπλικάνους γεγονός που σημαίνει πως μένουν μόλις 10 για να καθορίσουν τον τελικό νικητή.

Ποτέ άλλοτε στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ, ούτε και κατά τις τέσσερις διαδοχικές θητείες του Ρούσβελτ από το 1932 μέχρι και το 1944, δεν καθόρισαν την τύχη της χώρας τόσο λίγοι -σε απόλυτους αριθμούς- πολίτες.

Βέβαιο θεωρείται ότι οι Δημοκρατικοί θα στηρίξουν τη δεύτερη θητεία του Τζο Μπάιντεν, του ανθρώπου που τους έφερε ξανά το οβάλ γραφείο και μάλιστα έδωσε και κέρδισε μια δύσκολη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρόεδρος είναι «μια κατηγορία από μόνος του», κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα δημοσκοπικά στοιχεία.

Το «ρεύμα» που έχει αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται σημαντικό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι κανένας από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους δεν μπορούν να τον απειλήσουν ουσιαστικά.

Οι πολιτείες κλειδιά και τα ζητούμενα

Με βάση τις έρευνες που διεξάγουν ινστιτούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στηριζόμενοι στην πιο πρόσφατη που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, οι διαφορές ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς θα είναι οριακές, μικρότερες των τεσσάρων μονάδων ανά πολιτεία και υπάρχουν έξι πολιτείες που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της επιλογής για ολόκληρη την χώρα.

Με βάση την έρευνα του κέντρου πολιτικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια οι Αριζόνα, Τζόρτζια και Γουινσκόνσιν που στήριξαν το 2020 τον Τζο Μπάιντεν, έχοντας στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, θα παραμείνουν αμφίρροπες με μία τάση να ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στους Δημοκρατικούς.

Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων -πλήν του Ντόναλντ Τραμπ / (AP Photo/Morry Gash, File)

Οι πλέον αμφίρροπες και κρίσιμες θα είναι το Μίσιγκαν, η Νεβάδα και η Πενσυλβάνια στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι κυριολεκτικά στα όρια μερικών χιλιάδων ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ