ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία
O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν AP Photo/Ahn Young-joon

Την είδηση πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατέφθασε στη Ρωσία, επιβεβαίωσε την Τρίτη (12/9) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Κιμ φθάνοντας στη Ρωσία, βγήκε από το τρένο για να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους στον ρωσικό μεθοριακό σταθμό του Χάσαν, πριν συνεχίσει το ταξίδι του.

Το Χάσαν είναι ένας μικρός οικισμός στη ρωσική Άπω Ανατολή, στο σημείο όπου συγκλίνουν τα σύνορα της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Η εφημερίδα Chosun Ilbo της Νότιας Κορέας, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, γράφει πως το θωρακισμένο τρένο του απομονωμένου ηγέτη ξεκίνησε από την Πιονγιάνγκ το βράδυ της Κυριακής (10/9) και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση Κιμ – Πούτιν.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ στο «τραπέζι» θα πέσουν εξοπλιστικά ζητήματα.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει οπλισμό στη Μόσχα, ώστε να συνδράμει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Βορειοκορεάτη ηγέτη προειδοποίησε σε σχετική συνέντευξη τύπου την Δευτέρα (11/9) σύμφωνα με την οποία προειδοποιεί ότι η μεταφορά όπλων στη Ρωσία ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς, φυσικά, εντείναμε τις κυρώσεις μας σε βάρος οντοτήτων που χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις κυρώσεις αυτές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε νέες», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ