ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Τσάπο: Αποφυλακίζεται η σύζυγος του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών

Ελ Τσάπο: Αποφυλακίζεται η σύζυγος του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών
Η σύζυγος του Ελ Τσάπο AP/Mark Lennihan

Η Έμα Κορονέλ, η σύζυγος του εγκάθειρκτου μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, θα αφεθεί ελεύθερη σήμερα από τις αρχές του Λος Άντζελες, μετά τη σύλληψη και φυλάκισή της το 2021, εξαιτίας της εμπλοκής της σε εμπορία ουσιών.

Η 34χρονη, καταδικάστηκε να εκτίσει τριετή φυλάκιση το 2021, αφού δήλωσε ένοχη για τις τρεις κατηγορίες περί συνέργειας με το καρτέλ Σιναλόα: η μια αφορούσε τη συμμετοχή της συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η δεύτερη τη συμμετοχή της σε συνωμοσία για τη διακίνηση ναρκωτικών, η τρίτη την εμπλοκή της σε δοσοληψίες της συμμορίας.

Παραδέχθηκε επίσης πως ενήργησε ως αγγελιοφόρος και μεταφορέας του συζύγου της και αρχηγού του καρτέλ και συνεργατών του όταν κρατείτο στη φυλακή Αλτιπλάνο μετά τη σύλληψή του το 2014.

Στην ετυμηγορία αναγνωρίστηκε πως η κυρία Κορονέλ ομολόγησε γρήγορα τις ποινικές ευθύνες της και συμφώνησε να δώσει στις αρχές των ΗΠΑ ποσό 1,5 εκατ. δολαρίων που εξασφάλισε από εγκληματικές δραστηριότητες. Η ποινή 3,5 ετών που της είχε επιβληθεί μειώθηκε αργότερα.

Η υπηρεσία φυλακών ανέφερε πως η κυρία Κορονέλ θα αφεθεί ελεύθερη από φυλακή σχετικά χαμηλού επιπέδου ασφαλείας του Λος Άντζελες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ο Χοακίν Γκουσμάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, αφού εκδόθηκε στη χώρα από το Μεξικό το 2017, έπειτα από δυο κινηματογραφικές αποδράσεις του από φυλακές υψίστης ασφαλείας στην πατρίδα του, στη μια μάλιστα χρειάστηκε να διανοιχτεί υπόγεια σήραγγα μήκους ενάμισι χιλιομέτρου και πλέον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ