ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Ακροδεξιά ομάδα σχεδίαζε να δολοφονήσει την Σάνα Μαρίν με όπλα από 3D εκτυπωτή

Φινλανδία: Ακροδεξιά ομάδα σχεδίαζε να δολοφονήσει την Σάνα Μαρίν με όπλα από 3D εκτυπωτή
John Thys, Pool Photo via AP

Τη δολοφονία της 37χρονης πρώην πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν σχεδίαζε μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα στη Φινλανδία.

 

Τέσσερις άνδρες βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που ξεκίνησε στην πόλη Λάχτι, οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία και ο τέταρτος διώκεται για οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times δύο από τους κατηγορουμένους είχαν μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο δολοφονικής επίθεσης εις βάρος της τότε πρωθυπουργού, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην ίδια πόλη το 2022.

Επίσης είχαν δημοσιεύσει στο Telegram πληροφορίες για επικείμενη εμφάνισή της στο Λάχτι. Στην ανάκριση, ένα από τα μέλη της ομάδας δήλωσε τα εξής: «Είχα μαζί μου το όπλο FGC-9 και θα μπορούσα να βρεθώ στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μιλούσα για τέτοιου είδους πράγματα στο Telegram, ότι δηλαδή θα ήταν θεωρητικά πιθανή η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου».

Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο PCC (Pistol Caliber Carbine) που μπορεί να κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις για τρομοκρατική επίθεση ήταν θεωρητικές και δεν τις εννοούσαν πραγματικά, αφού δεν έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, ενώ περιέγραψε τις συνομιλίες τους σαν «συνηθισμένες κουβέντες» για το πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει τον επικεφαλής του φινλανδικού κράτους.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κατασκευάσει όπλα με 3D printer. Στις εφόδους στα διαμερίσματά τους βρέθηκαν λίστες με υποψήφιους στόχους, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι ομάδων μειονοτήτων και ακτιβιστές του αντιφασιστικού χώρου.

Ερωτηθείς για τους «στόχους» τους, ο ένας εκ των κατηγορουμένων απάντησε ότι τους θεωρούσαν εχθρούς των εθνικιστών και πιθανές πηγές πληροφοριών.

Η τοπική αστυνομία λέει ότι οι τέσσερις άνδρες ήταν οπαδοί του κινήματος του «επιταχυντισμού» (accelerationism), ενός συνόλου ιδεών (στην ακροδεξιά ιδεολογία) που απαιτούν τη δραστική εντατικοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής αλλαγής για την αποσταθεροποίηση των υπαρχόντων συστημάτων εξουσίας.

Η συγκεκριμένη ιδεολογία έχει συνδεθεί με ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης στο Μπάφαλο το 2022, με θύματα 10 μαύρους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ