ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απαγορεύει τα «φονικά» σκυλιά American XL bully - Επτά νεκροί από επιθέσεις

Βρετανία: Απαγορεύει τα «φονικά» σκυλιά American XL bully - Επτά νεκροί από επιθέσεις
Wallpaperaccess.com

Μέχρι το τέλος του 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει τους σκύλους ράτσας American XL bully. Η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, με αφορμή το θάνατο ακόμη ενός ανθρώπου, του 7ου, από επίθεση σκύλων της ράτσας αυτής.

Μέχρι το τέλος του 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει τους σκύλους ράτσας American XL bully. Η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, με αφορμή το θάνατο ακόμη ενός ανθρώπου, του 7ου, από επίθεση σκύλων της ράτσας αυτής.

«Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για κάποιους μη εκπαιδευμένους σκύλους, είναι ένα μοντέλο συμπεριφοράς και δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο Σούνακ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο ότι εργαζόμαστε επειγόντως πάνω σε τρόπους για να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσουμε το κοινό».

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως «συμμερίζεται τη φρίκη του έθνους» για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις από τη συγκεκριμένη ράτσα.

Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο από επίθεση σκύλου που σημειώνεται φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χθεσινή τραγωδία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιπτώσεων προβλήθηκαν από τα βρετανικά ΜΜΕ έκαναν, μεταξύ των οποίων η επίθεση σ' ένα 11χρονο παιδί που τραυματίσθηκε από ένα American Bully XL, ράτσα που προέρχεται από διασταύρωση άλλων, στις οποίες περιλαμβάνονται πίτμπουλ και μολοσσοί. Τα σκυλιά American XL bully είναι πιο σωματώδη και μυώδη και έχουν βαρύτερο σκελετό από τα πιτ μπουλ.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο άνδρας σκοτώθηκε την Πέμπτη, 14/9, χθες, Πέμπτη, στην κεντρική Αγγλία, κοντά σε Δημοτικό σχολείο στο χωριό Στόνολ, από επίθεση σκύλου, ο οποίος πιστεύεται ότι ανήκει στη ράτσα XL bully.

Αστυνομικές δυνάμεις στο τόπο της επίθεσης

Screenshot από βίντεο του BBC

«Βρήκαμε έναν άνδρα που είχε υποστεί πολλά εν δυνάμει θανατηφόρα τραύματα και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε η υπηρεσία ασθενοφόρων των Δυτικών Μίντλαντς.

Παρά τις φροντίδες που δέχθηκε επιτόπου και μέσα στο ασθενοφόρο, «στο νοσοκομείο έγινε σαφές πως δεν μπορούσε να γίνει τίποτε για να σωθεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο σκύλοι επιτέθηκαν στο θύμα κοντά στο διαμέρισμα του ιδιοκτήτη τους.

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Περαστικοί προσπάθησαν να συγκρατήσουν το ένα από τα ζώα, ενώ το άλλο κλείστηκε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους μαθητές του Δημοτικού να βγουν από το σχολείο, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των σκύλων, ηλικίας 30 ετών, για κατοχή ανεξέλεγκτων σκύλων.

Πρόσφατη έρευνα του BBC έδειξε ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο εδώ και πέντε χρόνια στην Αγγλία και την Ουαλία, μολονότι ο αριθμός των σκύλων συντροφιάς έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου 15% κατά την ίδια περίοδο.

Κτηνίατροι, τους οποίους επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ως εξήγηση διάφορες πιθανές αιτίες: τα λοκντάουν που μείωσαν τις αλληλεπιδράσεις σκύλων και ανθρώπων, μια μείωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των σκύλων με φόντο μια αύξηση της ζήτησης ή ακόμη την τάση των ιδιοκτητών να θέλουν να παίρνουν παντού μαζί τους σκύλους τους.

Το θέμα έχει προκαλέσει ωστόσο συζήτηση, όχι μόνο από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και από αρκετούς κτηνίατρους που υποστηρίζουν πως ευθύνεται η εκπαίδευση και όχι η ίδια η ράτσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ