ΚΟΣΜΟΣ

Η καταιγίδα Λι πλήττει τον Καναδά: Αναφορές για έναν νεκρό

Η καταιγίδα Λι πλήττει τον Καναδά: Αναφορές για έναν νεκρό
AP Photo/Michael Dwyer

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, ξεριζωμένα δέντρα και διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προκαλέσει η καταιγίδα Λι στην επαρχία της Νέας Σκωτίας στον Καναδά.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κατά μήκος των καναδικών ακτών του Βόρειου Ατλαντικού.

Το Σάββατο (16/09) αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός ανθρώπου εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οδηγός έχασε τη ζωή του στην αμερικανική πολιτεία Μέιν όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανακοίνωσε ότι ο Λι μετακινείται βορειότερα αφού έπληξε χθες το Λονγκ Άιλαντ, μικρό νησί νοτιοδυτικά του Χάλιφαξ. Η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά κατά τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες. Έφερε ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις ενώ προκάλεσε πλημυρρικά φαινόμενα σε παράκτια τμήματα του Μέιν και σε περιοχές στις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό.

Πηγή: AP Photo/Robert F. Bukaty

Στη Νέα Σκωτία, περίπου 120.000 άνθρωποι έμειναν χθες χωρίς ρεύμα καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές στις γραμμές ηλεκτροδότησης. Στο γειτονικό Νιου Μπράνσγουικ, σχεδόν 20.000 άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Τα συνεργεία κατάφεραν να αποκαταστήσουν το ρεύμα σε κάποιους πελάτες (...) ωστόσο οι συνθήκες επιδεινώνονται. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 80 χλμ/ώρα, δεν είναι ασφαλές να εργάζονται τα συνεργεία μας», δήλωσε χθες ο Ματ Ντρόβερ από την εταιρία ηλεκτρισμού της Νέας Σκωτίας. Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 100 χλμ/ώρα στις δυτικές περιοχές της Νέας Σκωτίας και τα 90 χλμ/ώρα στο Χάλιφαξ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωση. Το αεροδρόμιο του Χάλιφαξ ήταν κλειστό για όλα τα αεροσκάφη.

Πηγή: AP Photo/Robert F. Bukaty

Στο Μέιν, σχεδόν 70.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα έως αργά χθες βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutages.us.

«Η ένταση της καταιγίδας είναι μεγάλη», δήλωσε ο Πολ Μέισον, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων στη Νέα Σκωτία. «Το κύμα της καταιγίδας αναμένεται να είναι πιο έντονο το απόγευμα και νωρίς το βράδυ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ