ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Στη Λαμπεντούζα φον ντερ Λάιεν και Μελόνι - Πολίτες σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή

Μεταναστευτικό: Στη Λαμπεντούζα φον ντερ Λάιεν και Μελόνι - Πολίτες σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή
Το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λαμπεντούζα Associated Press

Το κέντρο υποδοχής προσφύγων και την προβλήτα του λιμανιού της Λαμπεντούζα επισκέφθηκαν το πρωί της Κυριακής (17/9) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.


Πρόκειται για μια επίσκεψη η οποία γίνεται κατόπιν έκκλησης της Ιταλίδας πρωθυπουργού για αυτοψία στο νησί και που – από πλευράς της Μελόνι – έχει διπλό στόχο. Εγχώρια, προσθέτει «νερό στο κρασί» της πολιτικής διαμάχης, εφόσον η Λέγκα μίλησε για αποτυχία του διπλωματικού σχεδίου της Ιταλίδας πρωθυπουργού στη Βόρειο Αφρική, ενώ ο πρώην ΥΠΕΣ, Ματέο Σαλβίνι μίλησε για ενδεχόμενη χρήση του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σε διεθνές επίπεδο, η Μελόνι απαιτεί μια «συλλογική απάντηση» της ΕΕ σε ένα πρόβλημα που αφορά τα Νότια σύνορά της. Όλα αυτά, ενώ σήμερα στην Ποντίντα, στην επαρχία του Μπέργκαμο, θα γίνει η ετήσια συνάντηση του κόμματος Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και όπου αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, Σαλβίνι και Λεπέν θα επιβεβαιώσουν «εθνικιστική» γραμμή τους ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή βρέθηκε ενώπιον αντιδράσεων, καθώς, ομάδα πολιτών σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή των Μελόνι και φον ντερ Λάιεν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ