ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις - Νεκροί τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες

Λιβύη: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις - Νεκροί τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες
ΥΠΕΘΑ

Τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και δύο πολίτες - διερμηνείς είναι οι νεκροί του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 13 ακόμα μέλη της αποστολής τραυματίστηκαν οι 5 από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας, (18/9) το C-130 που είχε πάει στη Λιβύη για να παραλάβει τους τραυματίες, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα. Αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίζονται με αεροσκάφος C-27 από τη Λιβύη.

Δένδιας: Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των θυμάτων

Την βαθιά οδύνη του για τον θάνατο των πέντε μελών της αποστολής, εκξφράζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας:

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Λιβύης, Οθμάν Αμπντουλτζαλέλ, ο οποίος μίλησε χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, στο δυστύχημα τραυματίσθηκαν ακόμη 15 άνθρωποι, εκ των οποίων επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εξάλλου πληροφορίες ανέφεραν ότι σημειώθηκε σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εικόνες από το δυστύχημα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι συγκλονιστιές

Χθες αμέσως μετά την τραγική είδηση από τη βάση της Ελευσίνας απογειώθηκε ένα C-130, με υγειονομικούς καθώς και φαρμακευτικό υλικό, προκειμένου να μεταβεί στη Βεγγάζη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ