ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Εκτός νόμου το νεοναζιστικό συγκρότημα Hammerskins

Γερμανία: Εκτός νόμου το νεοναζιστικό συγκρότημα Hammerskins
(AP Photo/Martin Meissner, File)

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σήμερα Τρίτη 19/09, στην απαγόρευση του νεοναζιστικού συγκροτήματος «Hammerskins», μέλη του οποίου έχουν ήδη καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα και κατοχή όπλων. Εφαρμόζοντας την απαγόρευση, η αστυνομία διεξάγει από το πρωί έρευνες σε σπίτια ηγετικών στελεχών της ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί Δυτικής Γερμανίας WDR και Βόρειας Γερμανίας NDR, ερευνώνται οι κατοικίες 28 υπόπτων σε τουλάχιστον δέκα κρατίδια. Οι «Hammerskins» εμφανίζονταν σε μυστικά οργανωμένες μουσικές εκδηλώσεις της ακροδεξιάς, μαζί με την ομάδα υποστήριξής τους, την «Crew 38», η οποία επίσης απαγορεύθηκε.

Από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε στο μεταξύ ότι οι «Hammerskins» αντιτίθενται «στην συνταγματική τάξη και στην ιδέα της διεθνούς κατανόησης». Όπως έγινε γνωστό, η ομάδα ήταν οργανωμένη σε 13 περιφερειακά παραρτήματα ή «κεφάλαια», με τουλάχιστον 90 τακτικά μέλη, ενώ διατηρούσε διασυνδέσεις με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού. Το σημαντικότερο «κεφάλαιο» ήταν αυτό του Βερολίνου. Η προπαγάνδα του συγκροτήματος αντανακλούσε τη ρατσιστική και εθνικοσοσιαλιστική κοσμοθεωρία, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών του ήταν ξεκάθαρα ξενοφοβικού και ρατσιστικού περιεχομένου.

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, από τους «Hammerskins» θεωρείται ότι ξεκίνησε το 2013 η «Μάχη των Νιμπελούνγκεν», το μεγαλύτερο «πρωτάθλημα» πυγμαχίας της ακροδεξιάς, το οποίο έχει απαγορευτεί ήδη από το 2019, αλλά και το «Hammerfest», φεστιβάλ νεοναζιστικών μουσικών συγκροτημάτων. Το 2018, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, είχε περιγράψει τους «Hammerskins» ως «ομάδα που θέλει να πιστεύει ότι αποτελεί την ελίτ του νεοναζιστικού ακροδεξιού κινήματος σκίνχεντ και η οποία διατηρεί επαφές με πολλές άλλες "κατώτερες" εξτρεμιστικές οργανώσεις». Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, το συγκρότημα είναι σήμερα η μόνη ακροδεξιά οργάνωση σκίνχεντ που δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο - πάντα αποφεύγοντας τη δημοσιότητα.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί την 20ή απαγόρευση ακροδεξιάς οργάνωσης από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Οι «Hammerskins» έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ